Gerookte zalm met groen spaghetti

Ik wilde een keer gekleurde spaghetti gebruiken. En met de roze kleur van de huis gerookte zalm, leek groen me een mooie combinatie.

Zowel de gerookte zalm als de spaghetti heb ik zelf moeten maken, omdat ik dit niet zo kon vinden in de supermarkt. De ingredienten om dit te maken zijn wel voldoende aanwezig. De kleur groen komt uit een potje. Ik heb die vorige jaar gekocht voor een gerecht met kerst en het is een natuurlijke kleurstof. Mogelijk kun je het ook van spinazie sap maken, maar dan zou het deeg mogelijk wat slapper zijn.

Ik raad wel aan om handschoenen te gebruiken. Ik heb het een keer eerder geprobeerd zonder handschoenen. Mijn handen waren net zo groen en het duurde enkele dagen voordat het volledig verdwenen was. Als ik nu ook de spieren had gekregen zoals de hulk, was het nog wat geweest.

De hoeveelheid heb ik beperkt gehouden, zodat je het als voorgerecht kun serveren. Natuurlijk kun je het bord nog opmaken met wat tomaten of wat fijn gesneden bieslook of bosui. De saus heb ik heel simpel gehouden. Een klein beetje roux met melk en visbouillonblokje.

gerookte zalm

bestek2Voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Wat moeilijker   klok1 90 minuten

Wat heb je nodig

 • 1 ei
 • 100 gr bloem
 • zout
 • 1 el olie
 • Natuurlijke groene kleurstof
 • 400 gr zalm
 • halve ui
 • 150 ml melk
 • visbouillonblokje
 • oosterse vissaus
 • boter en bloem voor roux

Hoe maak je het

Eigenlijk maak je eerst pasta maar dan met een kleinere hoeveelheid. Meng de kleurstof met de bloem. Doe dit van te voren om een mooi egale kleur te krijgen. Maak een kuiltje in dit mengsel en voeg het ei, de olie en het zout toe. Roer met een vork tot het niet meer gaat en kneed verder tot een pasta deeg. Pak dit in plastic folie en laat het in de koelkast rusten voor een uur.

Maak kleine bolletjes plat en bloem die een beetje. Haal ze door de pastamachine en maak er dunne sliertjes van. Hang deze te drogen. Zet ondertussen een pan op met een beetje zout.

Bereid de rookoven voor en snij de zalm in dunne plakken. Bestrijk deze licht met olie en leg ze in de rookoven. In ongeveer 10 minuten is de zalm gaar en gerookt.

Voor de saus zet je een pan met een dikke bodem op het vuur met een beetje olie of boter. Snij de ui grof en fruit deze aan. Doe de bloem erbij en laat dit garen. Voeg steeds een kleine hoeveelheid melk toe en roer goed. Voeg net zolang melk toe, totdat je een mooie saus dikte hebt. Breng het wel net aan de kook voor de beste binding. Voeg visbouillon en een scheutje vissaus toe. Als het blokje is opgelost, kun je de staafmixer er in zetten om een gladde saus te krijgen. Eventueel nog een scheutje room toevoegen.

Kook de pasta kort. Door de dunne slierten en omdat je het zelf maakt, is deze vrij snel gaar. Enkele minuten is lang genoeg. Een kwestie van proeven en proberen om het juiste moment te vinden. Giet dit af en schenk er een scheutje olie over om te voorkomen dat het gaat plakken.

Op een warm bord leg je wat spaghetti. Daarboven op de stukjes gerookte zalm en daarop een beetje saus. Eet smakelijk.

Geef een reactie