Iets wat heel lastig lijkt om zelf te maken, is pasta. Dit valt eigenlijk mee. Je hebt natuurlijk wel een pasta machine nodig. En een goed basis recept.
Ik heb heel wat recepten bekeken en er zitten nogal wat verschillen in. Zelfs als ik mijn basis recept pak, is het deeg toch vaak weer wat anders. Dit ligt bijvoorbeeld aan de grote van de eieren die je gebruikt.
In sommige recepten wordt ook alleen eigeel gebruikt. Dit geeft een veel diepere gele kleur aan de pasta. Je hebt dan in plaats van 1 ei, 2 dooiers nodig.
Doordat je zelf de pasta maakt, kun je er eens wat anders mee maken. Ik doe er regelmatig bijvoorbeeld tomatenketchup doorheen. Ook heb ik wel chocolade pasta gemaakt, wat een lekker nagerecht opleverde. Het recept zal ik nog eens posten. En het is mogelijk om natuurlijke kleurstoffen toe te voegen, waardoor je de pasta bijna elke kleur kunt geven die je wilt.
Ik heb geprobeerd om verse knoflook toe te voegen aan het deeg, maar dat is nog niet gelukt. Het bleven stukjes waardoor er gaten ontstonden in de pasta.
Zelf vind ik dat zelfgemaakte pasta beter smaakt dan welke pasta die je maar kunt kopen. En net als al eerder genoemd, weet je precies wat je er in stopt.
Als je tagliatelle maakt, moet je de slierten ergens op kunnen hangen, totdat je het gaat koken. In de winkel zijn hier mooie standaards voor te koop, die ik niet al te goedkoop vind. Ik heb een klein droogrek gekocht dat net op de verwarming of aan het handvat van de combi magnetron past. Dit werkt naar mijn mening net zo goed.
Basis 4 Makkelijk 20 minuten voorbereiding, 5 minuten koken
Wat heb je nodig
- 300 gr bloem
- 3 eieren
- Zout
- 2 el olie
- Pastamachine
- Beetje bloem tijdens het draaien van de pasta
Hoe maak je het?
Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Voeg hierin de eieren, olie en zout toe. Indien je wat tomatenketchup of bijvoorbeeld kerrie wil toevoegen, zou dat op dit moment moeten gebeuren. Begin met een vork de eieren te roeren en pak steeds meer bloem mee. Op den duur is het niet verder te doen met de vork en kun je met je handen gaan kneden. Blijf doorgaan totdat alle bloem is opgenomen in het deeg of totdat er een stevige bal ontstaat is. Mocht het deeg te slap aanvoelen als alle bloem is opgenomen, kun je altijd wat bloem toevoegen. Een te slappe deeg, gaat problemen opleveren bij het maken van de pasta.
Pak het deeg in plastic folie en leg het een half uur te rusten in de koelkast.
Zet de pastamachine in elkaar en zorg dat hij goed vast staat op je werkplank. Deel het deeg in een aantal niet al te grote bolletjes. Strooi wat bloem op je werkplank en druk een bolletje plat. Zorg ervoor dat beide kanten bebloemd zijn, anders zal het deeg blijven plakken in je pastamachine.
Draai eerst op de grootste stand het deeg door de machine. Vouw het in drieën en draai het opnieuw door de machine. Draai de plak een kwart slag en vouw het weer in drieen. Haal dit nogmaals op de grootste stand van de machine. Hierdoor ontstaat een vrij rechthoekige plak deeg. Haal deze door de bloem en verander de stand op je machine. Ga in enkele stappen van dik naar dun en maak hem zo dun als dat je zelf wilt. De ene keer laat ik de pasta ook wat dikker dan de andere keer. Als je het gevoel krijgt dat het deeg te plakkerig wordt, haal hem dan door de bloem.
Als je pasta vellen nodig hebt voor bijvoorbeeld lasagne, ben je nu klaar.
Als je er tagliatelle van wilt maken, dien je ze nog door het speciaal meegeleverde onderdeel van de pastamachine te halen. Hang de tagliatelle te drogen totdat je helemaal klaar bent en de pasta wil gaan koken.
De pastamachine kun je met een schone droge doek eenvoudig schoonmaken.