Souffle met bosbessensaus

Een souffle wordt gezien als iets heel moeilijks. Op zich is dat het ook wel.

Het moeilijkst van een souffle is eigenlijk dat je hem moet serveren als hij nog mooi hoog is. Vaak zakt hij in zodra je hem uit de oven haalt. Maar om heel eerlijk te zijn, de smaak van een ingezakte souffle is het zelfde als een perfect geserveerde. Ik weet dat het zicht ook belangrijk is, maar ik heb de site niet voor niets gewoon lekker eten genoemd.

Wat mij betreft zijn er enkele dingen belangrijk om de souffle omhoog te laten komen.

  • De bakvormpjes moeten goed ingesmeerd zijn met boter (en een beetje kristal suiker)
  • De oven moet tot aan het serveren van het gerecht dicht blijven
  • Zorg dat je het beslag wat los snijd aan de bovenkant van de vorm

Dan kan het nog misgaan, maar je hebt er dan alvast wel voor gezorgd dat je alles gedaan hebt om hem omhoog te krijgen.

Deze keer heb ik er een bosbessensaus bij geserveerd, maar eigenlijk kun je van veel meer soorten fruit een saus maken die er goed bij past.

Souffle

bestek2 Nagerecht   persoon1 4   koksmuts Wat moeilijker   klok1 60 minuten

Wat heb je nodig

  • half vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 eiwit
  • 120 g suiker
  • 200 gr bosbessen
  • 1 el bloem

Hoe maak je het

Doe de melk in een pan met dikke bodem. Snij het vanillestokje door midden en schraap het merg eruit. Dit gaat bij de melk. Verwarm de melk en laat dit enige tijd trekken.

Split de eieren. en meng de eidooiers met 50 gr suiker. Roer de bloem er door heen. Schenk hierover de warme melk en blijf goed roeren. Dit mengsel moet nog terug op het vuur tot het kookpunt. Blijf wel goed roeren. Schenk het daarna over in een koude kom en dek het af. Dit moet ongeveer een half uur afkoelen.

Ondertussen kun je de bosbessensaus maken voor de souffle. Ik heb diepvries bosbessen gebruikt. Kook ze met 50 gr suiker totdat ze zacht zijn. Wrijf dit door een bol zeef. Als de saus te dik is, verdun het dan met wat water.

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius voor een hetelucht oven. Een electrische oven zou iets hoger mogen. Op 225 graden.

Klop het eiwit (van 4 eieren) stijf met wat suiker. Roer een gedeelte van de eiwitschuim door het eimengsel. Als dit glad is, spatel je de rest er voorzichtig doorheen. Hierdoor komt er al lucht in het beslag. Doe dit dus niet met de garde.

Vet 4 kleine vuurvaste schaaltjes goed in. Je kunt er speciale souffleschaaltjes voor kopen. Strooi er wat suiker in en klop ze leeg. Verdeel het beslag over de 4 schaaltjes en strijk de bovenkant glad met een paletmes. Daarna ga je met een punt van de mes langs de rand van het schaaltje om het beslag los te maken van de rand.

Zet de souffles in het midden van de oven en bak ze in 12 minuten. Zoals gezegd de klep dichthouden en niet tussendoor stiekem openen om te kijken. Kijk maar door het glas of ze omhoog komen. Zodra je hem open doet, heb je kans dat hij inzakt.

Eventueel kun je de souffle nog bestrooien met poedersuiker. Server er de bosbessensaus bij.

Geef een reactie