Souffle met frambozen

Het was al een tijd geleden dat ik een souffle had gemaakt. En toch was dat gewoon wel erg lekker. Daarnaast viel het me nog mee hoe moeilijk was om het te maken.

Oke. Ik weet dat het de bedoeling is dat hij nog mooi hoog is als je hem serveert, maar als je het gerecht pas maakt als je het wil serveren, kan er eigenlijk niet veel mis gaan.

Nou ja, het kan natuurlijk wezen dat het helemaal niet omhoog komt. Volgens mij lukt dat best wel als je volgt hoe het gemaakt moet worden. De drie punten die ik mijn vorige post hierover schreef, kloppen naar mijn mening nog steeds.

  • De bakvormpjes moeten goed ingesmeerd zijn met boter (en een beetje kristal suiker)
  • De oven moet tot aan het serveren van het gerecht dicht blijven
  • Zorg dat je het beslag wat los snijd aan de bovenkant van de vorm

Het recept is niet veel anders als de vorige keer en smaakt ook gewoon net zo lekker.

Souffle met frambozen

bestek2 Nagerecht   persoon1 2   koksmuts Is te doen   klok1 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 50 gr suiker
  • 2 eiwitten
  • 2 eidooiers
  • 100 ml melk
  • 15 gr bloem
  • 20 gr boter
  • 1 tl vanille aroma

Hoe maak je het

Boter twee vormpjes in. Ik smeer het vormpje eerst goed in en dan strijk ik met een kwast vanaf de bodem naar boven. Je krijgt daardoor een soort strepen. De weg waar je wilt dat de souffle zich beweegt. Of het helpt, weet ik niet. Ik weet wel dat het gelukt is.

Doe de melk in een pan met dikke bodem. Voeg de vanille aroma toe en verwarm dit tot het bijna kookt.

Split de eieren en meng de eidooiers met 50 gr suiker. Roer de gezeefde bloem er door heen. Schenk hierover de warme melk en blijf goed roeren. Net als bij de chocolademousse zet je dit terug op het vuur en blijf je roeren. Dit maakt het wat dikker en krijg je een soort vla. Daarna laat je het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Ik heb hier de hetelucht stand voor gebruikt.

Klop het eiwit stijf totdat er stevige pieken ontstaan. Als de vla goed is afgekoeld, spatel je de eiwitten erdoor heen. Zorg dat alles goed mengt, maar ga niet kloppen.

Vul de 2 bakjes met dit mengsel en snij de randjes met een scherp mes los. Dit helpt bij het rijzen.

Zet de souffle in het midden van de oven en bak ze in 20 minuten. En zoals gezegd. Laat de oven dicht. Dat helpt echt. Natuurlijk mag je kijken door het glas en zie je ze vanzelf omhoog komen. Het kan eigenlijk niet misgaan.

Als de souffle gaar is, serveer je er nog wat frambozen bij en klaar is je gerecht. Ziet er feestelijk en moeilijk uit, maar als je dit recept volgt, moet het eigenlijk wel goed gaan. Bij mij lukt het elke keer.

Geef een reactie