Lamsrack met kruiden en port-tijmjus

Met lamsvlees maak ik niet veel gerechten. Het is best een duur stukje vlees. Maar zo af en toe moet je jezelf verwennen. En daar past een lamsrack er goed bij.

Het was wel even zoeken om een ongemarineerde lamsrack te vinden. Bij veel winkels zag ik alleen gemarineerd vlees. En heel eerlijk, ik wil er eigenlijk zelf een smaak aan geven en dit niet laten bepalen door de handelaar.

Het schoonmaken van de botjes vind ik nog wel een werk. Ik denk dat het vooral meer doen is, om daar handig in te worden. Uiteindelijk was ik wel blij met het resultaat.

Bij het doen van de inkopen, was ik alleen vergeten om iets aan te kopen om een saus van te maken. Maar achteraf was dat een geluk. Port, tijm en ahornsiroop hebben we altijd in huis en daar kun je een heerlijke jus-achtige saus van maken. Het nadeel is, dat ik dit uit de losse pols heb gedaan. Ik kan dus niet precies de hoeveelheden opgeven.

Lamsvlees heeft wel aandacht nodig bij het bakken. Het moet niet te gaar zijn, maar ook niet te rauw. Een vleesthermometer is in dit geval wel erg nuttig. Ik heb gezorgd dat de kerntemperatuur van het vlees net 60 graden was. Het was nog erg zacht, maar niet meer rauw.

Lamsrack met Port-tijmjus

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Iets lastig klok 30 minuten

Wat heb je nodig

  • Lamsrack
  • 1/2 bosje salie
  • 1/2 bosje oregano
  • 20 gr panko
  • 1 tl mosterd
  • olie
  • glas port
  • flinke scheut ahorn siroop
  • 2 takjes tijm
  • Peper en zout

Hoe maak je het

Het eerste wat je moet doen, is de botjes van de lamsrack, vlees vrij maken. Daar kun je van allerlei filmpjes op Youtube voor vinden. Maar het blijft lastig. Zeker als je het voor de eerste keer doet. Het is echter geen reden om het niet te proberen. Het is mij ook gelukt.

Deze botjes pak je in aluminiumfolie in. Als je dat niet doet, verbranden ze en dat is geen mooi zicht. Voordat je het serveert, haal je het aluminiumfolie er weer af natuurlijk.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als het vlees erin gaat, draai je hem terug naar 150 graden.

Ik heb een mengsel gemaakt van fijn gesneden oregano, salie, mosterd, panko, olie en peper en zout. Daarmee smeer ik de schoongemaakte lamsrack in. Een een koekenpan met wat boter, bak je de lamsrack aan beide kanten kort aan. Zo’n 2 minuten. Daarna gaat leg je hem in een ovenschaal en gaat hij in eerste instantie voor 15 minuten in de oven op 150 graden. Meet daarna de temperatuur in de kern van het vlees met een vleesthermometer. Ik verwacht dat hij ongeveer 45 graden is. Zet hem terug in de oven voor ongeveer nog 10 minuten. Dan nogmaals meten. Als het goed is, zit het rond de 60 graden. Dit zou een perfecte temperatuur zijn. Pak het vlees in aluminium folie in en laat nog 10 minuten rusten.

Als het vlees in de oven staat, is het tijd om de jus te maken. Doe port, flinke scheut ahorn siroop en enkele takjes tijm in een pan met dikke bodem en laat inkoken. Nadat je het vlees gecontroleerd hebt, kun je de takjes tijm eruit halen en het verder laten inkoken. Als het allemaal goed gaat krijg je een mooie goudbruine jus die vrij dik is met een heerlijke smaak. Eenvoudig maar oh zo lekker.

Snij nu de lamsrack langs de botten af en leg die op een bord. Wat saus eroverheen en klaar is kees.

Geef een reactie