Chocolademousse

Chocolademousse. Daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken. Vooral fluweelzacht en vol van chocoladesmaak.

Als ik Chocolademousse maak, gebruik ik pure chocolade met meer dan 80% cacao. En dan voeg ik niet al te veel suiker toe. Ik vind dat dan de chocoladesmaak het beste uitkomt.

En heel eerlijk, veel meer hoeft er niet bij. Omdat ik nog een stuk mango over had, heb ik die erbij geserveerd. Dat was overigens wel erg lekker, maar de chocolademousse heeft het niet nodig.

Begin er wel op tijd aan. Het heeft minimaal 2 uur de tijd nodig in de koelkast, anders blijft het te zacht.

Het is trouwens niet echt moeilijk te maken. En als je meer wilt maken, je kunt hem enkele dagen in de koelkast bewaren. Ik heb er quenelle van gemaakt, maar je kunt het natuurlijk ook in een glas laten opstijven.

Chocolademousse

bestekNagerecht persoon 2 koksmuts Niet al te moeilijk klok 20 minuten plus 2 uur wacht tijd.

Wat heb je nodig

  • 1 eidooier
  • 15 gr suiker
  • 75 gr pure chocola
  • 60 ml melk
  • 100 ml room
  • 1 el bloem

Hoe maak je het

Ik begon met het opwarmen van de melk in een steelpan met dikke bodem. Breng hem tegen de kook aan.

Ondertussen klop je de eidooier en suiker op. Voeg daarna de bloem toe. Dit zorgt straks voor de binding. Klop het goed. De kleur veranderd dan naar lichtgeel.

Voeg nu de melk voorzichtig aan dit mengsel toe. Klop goed met een garde. Voeg niet alle melk in een keer toe. Gewoon op het gemakje.

Dit mengsel gaat terug in de pan en op het vuur. Zet het niet te hoog, want dan heb je kans dat het gaat stollen. Blijf constant roeren. Ik ben dat een keer vergeten en dan krijg je dikke klonten. Gelukkig heb ik die met de staafmixer nog weggekregen, maar het is niet ideaal. Op een gegeven moment merk je dat het gaat indikken. Het wordt een soort vla.

Voeg nu de stukken pure chocolade toe. Je kunt het van te voren in een ander pannetje smelten, maar dan verlies je altijd een paar gram die in dat pannetje blijft zitten. Ik breek de chocolade in kleine stukken en voeg het aan het warme mengsel toe. Blijf roeren tot alles gesmolten is en je een geheel hebt.

Dit moet afkoelen. Ik heb het wel uit de pan gehaald. Door de dikke bodem, blijft het langer warm. Door het in een koude schaal te doen, koelt het dus wat sneller.

Klop de slagroom stijf en voeg een beetje toe aan het chocolade mengsel. Als de slagroom, room wordt, is het mengsel nog te warm. Als het goed gaat kun je in twee gedeeltes de rest van de slagroom toevoegen. Spatel dit door elkaar. Niet kloppen. Je wilt de lucht die je in de slagroom hebt geslagen erin houden. Dit gaat het best door te spatelen.

Nu kun je kiezen of je dit mengsel in een vormpje of glas stort of het laat stollen in de kom. Ik heb voor het laatste gekozen en er quenelletjes van gemaakt. Het nadeel was wel, dat ik toen ik klaar was alleen de spatel kon aflikken en niet het laatste beetje uit de kom. Maar goed.

Na twee uur in de koelkast, kun je het opdienen.

Geef een reactie