Culinaire ervaring Krakow

Krakow of Krakau in Polen is een prachtige stad die je zeker eens moet bezoeken. Er is veel te zien in de stad en erom heen zoals de zoutmijnen, Birkenhau/Auschwitz en Nowa Huta. Natuurlijk kun je er ook heerlijk eten. Van de Milkbar tot hele chique restaurants. Een mooie ervaring.

Pierogi

Waar je niet omheen kunt in Krakow is de Pierogi. Die kom je in bijna elk restaurant tegen met verschillende vullingen. Het is pasta dat op erg op dumplings lijkt. Ze worden naar traditioneel recept gevuld met aardappel, kaas, champignon, ui en zure room. Beste een hele maaltijd.

Pierogi

Chocolade

Net als in Brugge is er veel chocolade te vinden in Krakow. Vooral als Chocolade melk. En dan niet de dunne halfvolle chocolade melk als hier, maar hele dikke, waar vaak water bij geserveerd wordt en waar je lepel bijna rechtop in blijft staan. Zeker een keertje proberen.

3 soorten chocolademelk

OBWARZANEK KRAKOWSKI

Dit is eigenlijk het eenvoudigst te vertalen naar een Pretzel. Oorspronkelijk met zout, maar door de veranderingen nu ook met sesamzaad en maanzaad bijvoorbeeld. Op bijna elke hoek van de straat staan er wel kleine verrijdbare karretjes met een oudere dame die deze pretzels voor weinig geld verkopen.

OBWARZANEK KRAKOWSKI

Milkbar

Ondanks dat je dit als een restaurant kunt zien wil ik dit graag apart benoemen. Tijdens onze tour in Trabantjes (echt de moeite waard om te doen) door de communistische wijk Nowa Huta werd er ook een bezoek gebracht aan een van de vele Milk bars in de stad. Hier koken huisvrouwen voor de gewone man met subsidie van de overheid. De gerechten zijn heel eenvoudig zoals gevulde koolbladeren met rijst, past met kool en gehakt en aardappelpannekoeken. De smaak is verrassend lekker. Dat zulke eenvoudige ingredienten zulke smaakvolle gerechten kon opleveren was een aangename verrassing.

Uiteenlopende restaurants

Verder wil ik een aantal zeer uiteenlopende restaurants kort bespreken.

Czajownia

Dit is eigenlijk geen restaurant, maar een theehuis. Maar wel een hele bijzondere. Hij ligt in de joodse wijk. (op zich al iets leuks om te bezoeken) Je krijgt daar een menukaart vol met allerlei soorten thee. Zelf heb ik daar een soort arrangement genomen met drie soorten thee van 1 struik. De bladeren waren op verschillende manieren gefermenteerd, dat ook een heel andere thee gaf. De sfeer is erg ontspannend. Wij vonden het een leuke ervaring.

Hamsa

Als je dan toch in de joodse wijk bent, kun je bij Hamsa typisch israelische gerechten eten. Het restaurant heeft een hippe uitstraling. De gerechten zagen er prachtig uit en smaakte voortreffelijk. Ook vegetarisch is hier goed te eten. Zeker doen als je in de joodse wijk bent.

Pod Wawelem

Dit restaurant werd ons aangeraden door de gids. Hij lag onder het kasteel van Krakow en het was er enorm druk. De gerechten waren overvloedig en de prijs was laag. Bij de ingang stond een weegschaal, waarbij je je voordat je naar binnen ging en als je er uit gaat kan wegen. Wel duidelijk dat ze van het serveren van grote porties houden.

Kogel Mogel Restaurant

Het beste restaurant waar wij gegeten hebben. Heel gemoedelijk. Het lijken wel allemaal kleine huiskamers waar je in zit, waardoor het zelfs als het druk is, niet druk over komt. De gerechten zagen er perfect uit en de smaak was prima. En nog niet eens zo erg duur ook. Onze favoriet

Leonardo

Dit was het meest luxe restaurant waar we zijn wezen eten. Gelegen in een kelder, wat gelijk een heel intieme sfeer geeft. Het eten was er prima, de steak was perfect gebakken. De prijzen lagen een stuk hoger dan in de andere restaurant en de bediening was wat stijf. Het was een leuke ervaring, maar we zouden hier niet snel naar toe terug gaan.

Geef een reactie