Mosselen met zelf gebrouwen bier

Wij wonen in het land van de mosselen, Zeeland en toch komen ze niet al te vaak op tafel. Zonde eigenlijk, want het is zo eenvoudig en zo lekker.

En als je ze dan klaar maakt met een zelf gemaakt biertje en dat er ook nog bij drinkt, dan is het volop genieten.

Het bierbrouwen doe ik nu sinds enkele jaren. Geen grote hoeveelheden en ook niet al te vaak per jaar. Gewoon omdat het leuk is om te doen. En vooral omdat het resultaat me tot nu toe niet tegenvalt. Ook vrienden vinden het bier goed smaken. Meestal is het een zwaar donker biertje, neigend naar een grand prestige. Deze heb ik ook voor dit gerecht gebruikt.

We houden wel van een goede hoeveelheid mosselen. Soms zie je een halve kilo per persoon staan, maar dan hebben we echt te weinig. Dus 1 kilo per persoon. Wat er eventueel over is, is eigenlijk nog te weinig om de volgende dag tussen de middag op te eten als lunch.

Zorg wel dat je mooie grote mosselen koopt. Die kleintjes zijn dan mogelijk wat goedkoper, maar de smaak is in verhouding.

Het koken van mosselen is eigenlijk erg eenvoudig en kan haast niet misgaan. Je vindt er honderden recepten voor op internet. Wij nemen er meestal alleen frietjes of brood bij. Simpel maar oh zo lekker.

Mosselen met bier

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Eenvoudig klok 15 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 kilo mosselen
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • wortelen
  • 1 ui
  • olie
  • 1 flesje donker bier
  • Peper en zout naar smaak

Hoe maak je het

Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder de kapotte schelpen en schelpen die openstaan. Deze moet je echt niet mee koken.

Snij de ui in ringen, snipper de knoflook en snij de wortel en prei in kleine stukjes. Doe een scheutje olie in een diepe braadpan en bak daarin de uitjes. Zijn deze glazig, dan kan de knoflook, prei en wortel erbij. Laat dit nog even bakken zodat de smaken vrij komen.

Voeg de mosselen en het bier toe. Omdat het een eigen gebrouwen bier is, schenk ik hem niet helemaal leeg. Er zit nog wat bezinksel in de fles.

Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 min. gaar. Schud de pan regelmatig, dan worden alle mosselen tegelijk gaar. Breng de mosselen op smaak met peper en zout. Schud om en verwijder dichte schelpen. Serveer de mosselen in de pan.

Daarbij wat brood en natuurlijk nog een ander biertje. Eet smakelijk.

Geef een reactie