Sinds de vakantie met mijn dochter maak ik zelf af en toe sushi. Ik ben er nog lang geen ster in, maar het belangrijkste is dat het goed smaakt. Toch? En dat is wel elke keer het geval. Vooral de sushirijst gaat steeds beter.
Dit weekend was het weer een keertje tijd. Ik had weer van allerlei plannen, maar heb me beperkt tot 3 verschillende. Eentje met gerookte zalm, een met garnalen en eentje met biefstuk.
Naast dat het erg lekker is, ziet het er eigenlijk altijd wel goed uit. Ik moet ze alleen nog wat strakker oprollen merk ik. Maar dat komt van zelf. Gewoon vaak genoeg doen. En dat vind niemand erg. 😉
Ik vind het nog lastig inschatten hoeveel je precies nodig hebt. Er blijft dus wat gesneden paprika, wortel, gerookte zalm, biefstuk, etc over. Deze serveer ik erbij in een kom. Beetje soja saus erover of beetje wasabi en het smaakt er prima bij.
Hoofdgerecht 2 Best wat werk 60 minuten
Wat heb je nodig
Voor de rijst
- 150 gr sushi rijst
- 4 el rijstazijn
- 1 el suiker
- snufje zout
Voor de gerookte zalm
- 4 plakken gerookte zalm
- beetje bieslook
- 1 cm verse gember
- norivel
- 2 el soja saus
- 1 el limoensap
Voor de biefstuk
- 15o gr biefstuk
- 2 el sojasaus
- 2 el mirin
- 1 el suiker
- norivel
- dun gesneden wortel
- dun gesneden paprika
- dun gesneden komkommer
Voor de garnalen
- 100 gr grote garnalen
- 1 avocado
- dun gesneden wortel
- norivel
Hoe maak je het
Ik begon met het marineren van de biefstuk, omdat deze enige uren in de marinade moet leggen. Verwarm de sojasaus, de mirin en de suiker in een pannetje, tot de suiker is opgelost. Laten afkoelen. Zodra het afgekoeld is, kan de biefstuk erin. Draai het regelmatig om. Hoe langer je de biefstuk erin laat liggen, hoe meer er in trekt.
Het koken van de rijst voor al de sushi kun je doen, nadat de biefstuk goed gemarineerd is. Er zijn zoveel recepten en manier op het internet beschreven en ik maak het tot nu toe ook elke keer wel een beetje anders. Uiteindelijk hoop ik voor mezelf het recept te vinden dat me bevalt. Deze zou het best wel kunnen zijn, hoewel ik ook denk dat het afhankelijk is van de sushi rijst. Ik spoel de sushirijst in een vergiet net zolang totdat het water helder is. Aan het begin is dat erg troebel. In een pan doe ik 200 ml water en de rijst. Ik kook dat op hoog vuur met een dicht deksel. Als het begint te koken, zet ik het laag en laat het zo nog ongeveer 15 minuten op het vuur staan.
Ondertussen verhit ik in een pan de azijn, suiker en zout totdat de suiker is opgelost. Dit laat je afkoelen. Als de sushirijst wat afgekoeld is, meng je beide goed door elkaar en zet in een afgesloten pan weg tot gebruik.
Voor de zalm sushi snij je eerst de bieslook en gember goed fijn en meng ze door elkaar. Knip enkele repen van de norivellen van ongeveer 1,5 cm. Draai enkele kleine bolletjes sushi rijst en snij uit de zalm enkel rondjes. Ik heb dat met een stekertje gedaan. Deze drapeer je over de sushibolletjes en daarom heen leg je kruislings de nori zodat het een soort pakketje wordt. Bovenop de kruising komt een klein beetje van de bieslook-gember. De sojasaus meng je met de limoensap en serveer je apart bij.
De biefstuk kan uit de marinade en bak je kort. Ik hou hem rood, maar als je dat niet lekker vind, bak je hem iets langer. De saus die overblijft laat ik nog inkoken en serveer ik er apart bij. Leg op een sushimatje de norivel. Maak je handen nat en bedek bijna heel het vel met rijst. Laat van boven een randje over, zodat dit straks mooi om de rijst kan. Snij de biefstuk in dunnen repen. Het liefst dwars op de draad van het vlees, omdat dit makkelijker eet. Verdeel de biefstuk, wortel, paprika en komkommer over de lengte zodat straks elk stukje sushi de ingrediënten bevat. Dan ga je rollen. Druk stevig aan. Steviger als dat ik gedaan hebt. Je krijgt dan een rol die je kunt bewaren in de koelkast totdat je gaat serveren. Dan snij je er plakken van ongeveer 2 cm van.
Eigenlijk doe je voor de garnalen hetzelfde. Ik snij de garnalen door midden, waardoor ze wat kleiner zijn. Verdeel ze met de avocado en wortel over de rijst en rol net als bij de biefstuk. Ook deze snij je in plakken van ongeveer 2 cm.
Serveer er naar wens nog wat wasabi bij en klaar ben je. Eet smakelijk.