Weekje Frankrijk

Enige weken geleden zijn we een weekje naar Frankrijk gegaan. Dat is altijd een lekker ontspannen weekje waarbij we verschillende nieuwe gerechten uitproberen en natuurlijk een lekker glaasje port met verschillende Franse kazen. Deze keer ging mijn dochter mee, wat garant staat voor nog meer heerlijke gerechten. Op de een of andere manier inspereren we elkaar en komen er soms verrassende gerechten uit.

De heenreis

Onderweg begon het culinaire avontuur al. Bij Moulin is er enkele jaren geleden enorme E.Leclerc die de moeite waard is om inkopen te doen. We waren er al eerder geweest en vinden het een prachtige winkel.

Als je binnenkomt merk je direct dat het heel ruim is opgezet. Het eerste waar je tegenaan loopt als je over het hoofdpad de winkel in gaat is een enorme kubus vol met de meest fantastische wijnen. De bekende pakken en tankjes liggen hier niet. Wel de duurdere champagnes, bourgonges en sauternes. Een waar paradijs op een mooie manier gepresenteerd maar waar je natuurlijk wel wat meer aan kwijt bent.

Oesters met oude witte port wijnbladeren

De vers afdeling

Ga je naar links, dan kom je al snel op de vers afdeling. Een groot gedeelte van de groente zijn niet verpakt en in manden tentoongesteld. Mooie kleuren, vers en ook nog een aantal minder bekende groente.

Aan de rechterkant bevind zich de slager. Die heb je eigenlijk wel in elke grotere supermarkt in Frankrijk, maar hier hebben ze daarnaast nog een rijpingskast waar vlees in ligt die al 24 weken te rijpen ligt. We hebben dat nog niet geprobeerd. Als dat gebeurd, zal ik jullie hier over informeren.

Daarnaast bevind zich de vis afdeling die niet veel anders is als de meeste in Frankrijk. Onder andere kun je hier verse oesters per stuk kopen. Ondanks dat dit niet het meest goedkope ingrediënt is en je enige ervaring moet opdoen met het openen, is het wel eenvoudig te bereiden. We hebben er meegenomen en deze op 2 manieren bereid.

Natuurlijk kun je niet om de kaas heen. Wat een afdeling, wat een keuze. We hebben er onder andere een blauwe geitenkaas meegenomen die erg sterk van smaak was. Heerlijk.

En als je er toch bent, moet je ook even langslopen bij de patisserie en brood afdeling. Je kijkt je ogen uit.

sushi rookoven

Op de plek van bestemming

Met een kar vol met spullen voor de eerste dagen, gingen we verder. Doordat we nog een omweg hadden gemaakt naar een kasteel, was het niet al te vroeg. Na het uitpakken is het natuurlijk tijd om de vakantie te beginnen met een lekker glaasje port en wat verschillende kazen.

De eerste dag koken doen we eenvoudig. Met verse pizza deeg en verschillende groentes maakten we in korte tijd een heerlijke pizza.

Het leuke is dat sommige gerechten spontaan ontstaan. In de kast staat bijvoorbeeld nog wat Risotto. Te weinig voor een hoofdgerecht. En van huis uit hebben we nog wat nectarines meegenomen. Dan beginnen we dingen te zeggen. Chocola bijvoorbeeld. En al pratende ontstaat een idee voor een gerecht. Een chocolade risotto met nectarines

cremebrulee chocoladerisotto

Heerlijke dagen

In de dagen daarna bleven we bezig met leuke en lekker dingen koken. Zoals de meegenomen oesters, Een chocolade risotto, sushi (voor de eerste keer zelf gemaakt), brandnetel soep van brandnetels uit de tuin, Creme brulee, gevulde verse wijbladeren, Jackfruit en nog veel meer. Het was weer een genot om samen met mijn dochter te koken en elkaar uit te dagen tot nieuwe dingen. En natuurlijk veel gerechten die hier in de loop van de tijd zullen verschijnen.

 

One thought on “Weekje Frankrijk

Geef een reactie