Oesters op 2 wijze

Over het openmaken van oesters heb ik wel eens wat geschreven. Soms halen we er een aantal en deze keer wil ik met jullie delen hoe ik ze dan klaar maak.

Op zich zijn oesters niet een heel gewoon ingrediënt om te gebruiken. Ze zijn wat duurder en zeker in Nederland, kun je ze niet in elke supermarkt krijgen. In Frankrijk is dat anders. Daar kun je ze bij een grotere supermarkt eigenlijk altijd wel vinden Het moeilijkste van oesters vind ik nog wel het openmaken. Echter is het net als met zoveel dingen. Oefening baart kunst. Het gaat dan ook steeds beter. Naast de rauwe oester is het lekker om er eens wat mee te doen. Zo ook deze keer. Een keer gegratineerd met blauwe kaas en 1 keer gepocheerd. In dit recept heb ik bij veel ingredienten geen hoeveelheid vermeld. Ten eerste omdat het om kleine hoeveelheden gaat en ten tweede, misschien wil je er wel veel meer bijvoorbeeld veel meer kaas op als dat ik opschrijf. Ik vind dat aan jou om dat te bepalen.

Oesters met oude witte port

bestekVoorgerecht persoon 3 koksmuts eenvoudig klok 15 minuten

Wat heb je nodig

  • 6 oesters
  • stukje komkommer
  • 1 kleine tomaat
  • paar bieslook stengels
  • blauwe kaas in dit geval blue d’auvergne
  • paar blaadjes spinazie
  • rijstazijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Hoe maak je het

Het begint natuurlijk met het openmaken van de oesters. Dit is even wat lastig en het beste kun je het doen met een oestermes.  In het recept heb ik er 2 per persoon gebruikt, maar natuurlijk kun je er zoveel doen als je zin in hebt.

Je haalt de oesters voorzichtig uit de schaal en het vocht vang je op.  Je zorgt dat er geen schilfers meer in de schelp zitten. Deze smaken niet lekker. Als ze allemaal open zijn, zeef je het vocht. Bewaar de diepe schelpen om ze later in te serveren.

Gegratineerde oesters

Voor de gegratineerde oesters, leg je de oesters weer terug in de schelp. En leg deze in een schaal die in de oven kan. Giet er een heel klein beetje van het gezeefde vocht bij. Leg op elke 2 blaadjes spinazie, zodat ze bedekt zijn. Het is vanzelfsprekend dat ik de helft van de aantal oesters heb gebruikt. Daarop gaat de blauwe kaas in stukjes. De hele oester moet je niet meer zien. Nu gaan ze in de oven onder de grill op een hoge stand. Niet langer dan 5 minuten. De kaas is dan goed gesmolten en de oester zou dan net gaar moeten zijn.

Gepocheerde oester

Deze hebben iets meer voorbereiding nodig. Je snijd de tomaat en de komkommer in hele kleine blokjes. Zo fijn mogelijk, maar maak er geen puree van. Deze maak je aan met een scheutje rijstazijn, olie en wat peper en zout. Het gezeefde vocht doe je in een klein pannetje en ik zelf heb er nog een scheutje water bij gedaan omdat ik het wat weinig vond. Breng dit tegen de kook aan, maar laat het niet koken. Dit bepalen is wat lastig. Als ik veel damp op zie stijgen, maar nog geen belletjes, is het voor mij voldoende. De oesters gaan erin en na 2 minuten keer ik ze om. 2 minuten later zijn ze al klaar en haal je ze uit het vocht en leg je ze in de schelp. Hierover doe je een lepeltje van de komkommer/tomaat salade en twee takjes bieslook.

Het opmaken

Als alles klaar is, pak je een plat bord. Met koude oesters wordt er wat gemalen ijs op het bord gedaan, waarin je de schelpen drukt. Nu heb ik wat grof zeezout gebruikt. Daardoor bleven ze ook goed liggen. Serveer met een witte wijn of zoals ons geval met een mooie 20 jaar oude port. Gewoon genieten.

Geef een reactie