Chocolade risotto met nectarine

Risotto is bij ons een veel gegeten gerecht. Zeker niet alle varianten staan hier op deze site. Deze chocolade  risotto wil ik graag met jullie delen.

Het idee van deze chocolade risotto ontstond spontaan. De hoeveelheid risottorijst was niet voldoende voor een volledige maaltijd en de nectarine waren zo rijp dat ze opgegeten moesten worden. Opeens dacht ik waarom maak ik niet een dessert met risotto. Maar met rijst en vruchten alleen heb je nog geen gerecht. Cacao poeder is altijd in huis en een blik kokosmelk ontbreekt ook nooit in de voorraadkast. Met deze ingredienten wordt het een kwestie van combineren.

Wat dan wel erg belangrijk is, is constant proeven. Dat is altijd handig om vaak te doen, om enige controle over het gerecht te houden. En zeker als je iets anders probeert dan normaal moet je blijven proeven om te controleren of de smaken zo worden als dat je in je hoofd hebt. Neem bijvoorbeeld de hoeveelheid cacao poeder. Naast de kleur, beinvloed dat ook de smaak en daar kun je mee varieren van melk tot puur. Dus ik zou je zeker aanraden om hier mee te spelen.

chocoladerisotto

bestekNagerecht persoon 2 koksmuts iets lastiger klok 45 minuten

Wat heb je nodig

  • 50 gr risotto rijst
  • 1 blik kokosmelk van 400 gr
  • glas witte wijn, liefst zoete
  • 3 tl cacaopoeder
  • 2 nectarine
  • 50 gr suiker
  • water
  • olie

Hoe maak je het

Normaal gesproken begin ik bij het maken van risotto met het snipperen en fruiten van een ui. In dit geval heb ik die achterwege gelaten. Vandaar dat ik begin met een grote koekenpan met wat olie.

Zodra de olie warm is, doe je de risotto erbij en laat je dit enige tijd bakken. De korrels beginnen iets te glimmen. Dit is nodig zodat ze daarna beter het vocht opnemen. Nu gaat het glas witte wijn erbij. Neem indien aanwezig een zoete witte wijn. Zelf ga ik de volgende keer rode port gebruiken. Normaal vind ik dat de rode kleur, te veel invloed heeft op de kleur van de risotto, maar omdat er chocolade bij komt, is dit eigenlijk geen probleem. En port gaat heel goed samen met chocolade.

Als de wijn opgenomen is, begin je met het toevoegen van het vocht. Ik ben eerst begonnen met water, zodat de rijst wat groter werd en ik het gevoel had dat ze klaar waren om de kokosmelk op te nemen. Daarna ben ik begonnen met de kokosmelk. Elke keer een beetje, net als bij het maken van een gewone risotto .

Indien alle kokosmelk is opgenomen, maar de risotto is nog niet gaar, kun je nog water toevoegen.

Ondertussen ontdoe je de nectarines van hun schil en snij ze in partjes. In een pan met dikke bodem of een koekenpan doe je een laagje water en de suiker. Laat dit goed heet worden. Daarna mogen de partjes erin. Zet het vuur lager en laat de partjes er enige tijd in leggen.

Zodra de risotto bijna klaar is, voeg je de cacao poeder toe. Roer na elke lepel de cacao goed door de risotto en bepaal of dit de juiste kleur voor je is. De smaak zal nog wat bitter zijn. Voeg daarom het vocht waarin je de nectarines hebt gegaard toe. Ook hier steeds even proeven of het niet te zoet wordt. 

Nu is het klaar om het op te dienen. Door de kokosmelk heeft het een romige smaak. Schep de chocolade risotto op het bord en drapeer de partjes nectarine erom heen. 

Geef een reactie