Salade met groene asperges en gerookte kip

Naast de bekende witte asperge zijn er ook de groene asperges. Deze zijn iets anders van smaak, maar net zo lekker en momenteel volop te verkrijgen.

De groene asperges groeien boven de grond en er word gezegd dat je deze niet hoeft te schillen. Ik vind dat het eraan ligt welke je koopt. Als je de dunne groene asperge punten koopt, is het inderdaad niet nodig om ze te schillen. Koop je echter langere, dan raad ik het wel aan. Zeker de onderste gedeeltes. Deze kunnen nogal hard zijn en dat is minder smakelijk.

De groene asperges heb ik deze keer gecombineerd met zelf gerookte kip. Door het zelf te roken, krijg je een heel ander smaak, als dat je de gerookte kip in de winkel koopt. Zeker als je de kip eerst kruid en kort aanbakt, zoals ik deze keer gedaan heb.

Ik heb de kip onder andere gekruid met Ras Alhanout (ook geschreven als Ras el hanout). Di tis een kruiden mengsel en letterlijk vertaald zou het zoiets betekenen als het beste van de winkel. Een smakelijk mengsel dus.

Je kunt dit gerecht voor de lunch, diner of voorgerecht gebruiken. Pas dan wel de porties aan. Hieronder is het als lunch gerecht beschreven.

groene asperges

bestek2voorgerecht   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 500 gr kipfilet
  • 500 gr groene asperge punten
  • 1 el koriander poeder
  • 1 tl gerookte paprika poeder
  • 1 el Ras Alhanout rood
  • 100 gr snijbiet
  • 1 sjalot
  • halve komkommer
  • Dressing

Hoe maak je het

Kook de groene asperges in ruim kokend water in ongeveer 3 minuten gaar. Ik haal er altijd 1 uit om te proeven. Dat is een voordeel als kok zijnde. Je mag alles proeven. Spoel ze koud, anders garen ze nog door nadat je ze hebt afgegoten en worden ze te gaar.

Marineer de kip in de kruiden (koriander poeder, paprika poeder, Rals el hanout) en laat dit een half uurtje intrekken. Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olie en zodra die heet is, bak je de kipfilet kort aan. Beide kanten krijgen dan een mooi kleurtje.

Daarna moeten ze gerookt worden in de rookoven voor ongeveer 15 minuten. Na die tijd haal ik er een uit en snij deze door om te kijken of het vlees gaar is. Meestal is 15 minuten voldoende. Nadat hij wat afgekoeld is, snij je hem in plakjes.

Snipper de sjalotten en schil de komkommer. Deze keer heb ik de komkommer overlangs doorgesneden en de zaadlijsten verwijderd. Als je de komkommer dan snijd, krijg je een soort halve maantjes. Dat ziet er leuk uit. Bijkomend voordeel vind ik dat je minder vocht in de salade krijgt.

Maak je favoriete dressing die niet al te veel qua smaak overheerst. Een beetje neutrale olie en azijn en mogelijk een klein beetje mosterd en honing is eigenlijk al voldoende.

Van de groene asperges heb ik nog een klein gedeelte afgesneden aan de onderkant, dit meng ik met de sjalot, komkommer en rode snijbiet en doe hier de dressing over. Op een bord leg ik aan de buitenkant de groene asperge punten, zodat er een soort krans ontstaat. Daar gaat de salade op en daar op de gerookte kip.

Ik zou zeggen eet smakelijk.

 

Geef een reactie