Vanille baverois met mango coulis

Ik ben zot op nagerechten en zo ook op baverois. En zo moeilijk is dit niet om zelf te maken. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos varieren.

Ik begin deze keer met een vanille baverois, die je eigenlijk als basis kunt beschouwen voor allerlei variaties met vruchten. Je moet het wel even van te voren maken, want het heeft ongeveer 4 uur nodig om goed op te stijven. Gewoon lekker eten maken, kost soms wat voorbereiding.

Hierbij had ik een mango coulis in gedachte. Dit is een heerlijke zoet vrucht met een geheel eigen smaak. Helaas was hij deze keer niet helemaal zo rijp als normaal, maar toch kwam het goed bij elkaar.

Ook heb ik er enkele blaadjes basilicum bij gedaan. Dit was ook beschreven in de review van de advocaatparfait en dat was me zo goed bevallen, dat ik dacht dat ik dat hier ook kon gebruiken.

baverois

bestek2Nagerecht   persoon1 4   koksmuts iets lastiger  klok1 30 minuten + 4 uur wachttijd

Wat heb je nodig

  • 250 ml melk
  • 1 vanille stokje
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 1,5 dl room
  • 5 gelantine blaadjes
  • 75 gr kristal suiker
  • basilicum
  • 1 mango
  • 1 manderijn

Hoe maak je het

Snij het vanille stokje door midden. In een steelpan met dikke bodem verwarm je de melk met het vanillestokje. Laat dit net tegen de kook aan komen. Verwijder daarna het stokje en haal de merg eruit. Dit voeg je toe aan de hete melk.

Klop de eidooiers los met 25 gram suiker. Schenk een beetje warme melk hierbij en klop het goed los. Dit is om de eidooiers al wat warmer te krijgen en om een mengsel te krijgen dat je makelijker oplost in de rest van de melk. Voeg dit aan de rest van de melk toe en zet het terug op het vuur. Verwarm dit op een laag vuur en roer goed met een houten lepel. Net niet laten koken, want dan stolt het ei. Op een gegeven moment voel je dat het gaat binden. Haal het dan van het vuur.

Week de gelatine blaadjes voor in koud water. Knijp ze goed uit en voeg dit aan het ei/melk mengsel toe. Goed blijven roeren totdat de gelantine is opgelost. Nu kun je dit wat laten afkoelen en af en toe door roeren.

Sla de slagroom lobbig en voeg dit toe aan de melk. Sla de 2 eiwitten stijf en voeg daar 50 gram suiker aan toe. Spatel dit door de het ei/melk mengsel.

Zorg ondertussen dat je enkele kleine vormpjes of een grote puddingvorm klaar hebt staan. Deze moet omgespoeld zijn met water. Giet het mengesl in de vorm(pjes) en dek ze af. Zet ze in de koelkast voor ongeveer 4 uur.

Voor de coulis, schillen we de mango en snijden het vruchvlees van de pit. Hou een mooi stukje mango apart voor de garnering. De rest kan in de blender, samen met het sap van 1 manderijn. Hiervoor kun je ook een andere vrucht pakken. Pureer dit totdat er een glad mengsel ontstaat. Eventueel kun je dit zeven als je niet de vezels in je saus wilt. Ik heb het zo gelaten.

Pak een bord en giet hier wat coulis op. Stort de vanille baverois en leg deze midden op de coulis. Snij de mango die je bewaard hebt in dunnen schijfjes en leg deze om en om met een blaadje basilicum op de baverois.

Geef een reactie