Shakshuka

Een van mijn favoriete vegetarische gerechten is Shakshuka. Het is heel erg moeilijk te maken en smaakt gewoon erg lekker

Ik heb het een keer gegeten in restaurant Hamsa in Krakow in de Israƫlische wijk. Zo lekker heb ik het nog niet kunnen maken. Het is een gerecht dat vele varianten kent. Tegenwoordig is vooral de vegetarische versie die bekend is. Dus kijk wat je van deze versie vind en voeg zelf wat toe als je dat wilt.

Shakshuka komt veel voor in de arabische keuken, maar de herkomst is niet erg duidelijk. Ook is in de loop van de tijd de samenstelling veranderd, maar ja, niets is meer hetzelfde als vroeger. Zolang je er maar van blijft genieten.

Het is lekker om hier M’smen (Marokkaans flatbread) bij te eten. Misschien volgt daar later nog een keer een recept van.

bestekHoofdgerecht persoon 4 koksmuts eenvoudig klok 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 groene paprika’s
  • 2 rode paprika’s
  • 4 tomaten
  • 8 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • 0,5 tl harissa

Hoe maak je het

De paprika en tomaten hebben we eerst geroosterd in een grillpan. Dat was even wat werk. Zeker het velletje er af halen ging niet zo eenvoudig als verwacht. Misschien nog eens een keer proberen. Snij de paprika in vrij grove stukken en snij de tomaat in partjes.

Snipper de knoflook. Zoals je misschien al eerder gelezen hebt, gebruik ik liever niet de knoflook pers. Ik hou mezelf nog steeds voor dat de smaak dan beter is.

Zet een ruime pan op het vuur en strooi daar de gemalen komijn in. Verwarm de pan en zodra je de komijn begint te ruiken, voeg je de olie, tomaten en knoflook toe. Laat dit even koken. De tomaten zijn al enigszins gaar door het grillen, dus zullen vrij snel uit elkaar vallen.

Voeg dan de paprika en de harissa toe. Ik heb hier een halve theelepel voor genoteerd, maar dat kun je natuurlijk aanpassen naar je eigen smaak.

na een minuut of 10 als alles lekker staat te pruttelen, maak je kleine kuiltjes in het groente mengsel en daar breek je de ei in. Na een minuut of 5 is de shaksuka al klaar om te serveren. En reken er maar op dat de pan leeg gaat.

 

Geef een reactie