In deze week zonder vlees, past deze ovenschotel zeer goed. Het is eenvoudig te maken voor een doordeweekse dag en het is erg voedzaam, zonder dat er al te veel koolhydraten in zitten.
Zoete aardappel en courgette gaan erg goed samen. Ik wil nog net niet zover gaan dat het een goed huwelijk is, maar ze kunnen elkaar heel goed verdragen. En dat komt zeker tot zijn recht in dit gerecht.
Je zou het eventueel ook als bijgerecht kunnen serveren bij een stukje vlees, maar door de eieren is het heel goed te gebruiken als complete maaltijd.
Hoofdgerecht 2 Eenvoudig 45 minuten
Wat heb je nodig
- 2 courgettes
- 1 grote zoete aardappel (ongeveer 400 gr)
- 1 ui
- 30 gr boter
- 3 eieren
- 50 ml slagroom
- Peper en zout naar smaak
- 200 gr geraspte kaas
Hoe maak je het
Snijd de courgette in blokjes. Schil de zoete aardappel en snij in ongeveer dezelfde grote als de courgette. Kook ze beide in een pan voor ongeveer 5 minuten. Ze moeten net beetgaar zijn. Vergeet niet om wat zout toe te voegen aan het kookwater. Zodra het gaar is, giet je het af met een vergiet en laat het goed uitlekken. Anders wordt je gerecht straks wel wat aan de natte kant.
Snipper ondertussen de ui en vet een ovenschaal in. De oven kun je alvast voorverwarmen op 180°C.
Meng de eieren, room, peper en zout, ui en ongeveer de helft van de geraspte kaas door elkaar. Doe het aardappel/courgette mengsel in de ovenschaal en giet hierover het eiermengsel. Als laatste gaat er de rest van de kaas oven.
Nu nog zo’n 35 minuten in de voorverwarmde oven en je ovenschotel is klaar. Geniet ervan.