De varkenshaas die we hadden gekocht, was de kleinste die er was. Toch was hij nog te groot voor ons tweeën. Dus met de rest maar iets anders gedaan.
Het was eigenlijk helemaal wel een no waste gerechtje. De broodjes waren over van een vegetarische burger. (Die was erg lekker, maar ik heb niet precies opgeschreven wat er allemaal in ging.) De zelf gemaakte mayonaise moest ook op.
Het is niet de kroket geworden, zoals je die in de winkel koopt. Meer de kroket zoals je die bij een grote fastfoodketen krijgt. Een soort hamburger vorm. Past hij ook beter op het broodje.
Lunchgerecht 2 Iets lastiger 20 minuten + 60 minuten wachttijd.
Wat heb je nodig
- 100 gr varkenshaas
- 1 bouillonblokje
- melk
- bloem
- 1/2 ui
- Perper en zout
- Scheutje ketjap
- 1 ei
- 100 gr paneermeel
- Mayonaise
- 2 tomaten
- beetje sla
- 2 broodjes
- olie
Hoe maak je het
De varkenshaas heb ik in kleine blokjes gesneden en de ui gesnipperd. In een braadpan heb ik wat olie gedaan en deze warm laten worden. Daar ging de ui bij. Toen die wat glazig was, heb ik de varkenshaasblokjes erbij gedaan. Deze moeten kort meebakken. Daaraan voegde ik een flinke lepel bloem toe. Doordat dit met de olie bind, krijg je een soort deeg, dat zorgt voor de binding van je saus. Laat de bloem gaar worden. Het gaat dan wat glimmen. Nu voeg je wat melk toe. En als die geheel gemengd is met je bloem mengsel, voeg je meer melk toe. Laat dat dan weer koken omdat op dat moment alles gaat binden.
Voeg nu het bouillonblokje, de ketjap en naar smaak zout en peper toe. Zorg dat je een stevige ragout hebt. Het moet geen saus zijn, want je moet er straks een soort hamburgers van kunnen maken.
Laat dit afkoelen en zet het een uur in de koelkast. Het wordt dan nog stijver en wat makkelijker te hanteren. Zet de frituurpan aan op 190 graden.
Maak nu drie bakjes. In de een doe je wat bloem, in de andere het losgeklopte ei en in de derde de paneermeel. Haal de ragout uit de koelkast en maak er een plat bolletje van. Haal deze door de bloem. Dan door de ei en dan door de paneermeel. Zorg dat de hele hamburger bedekt is en de paneermeel blijft plakken. Anders barst daar je kroket open als je hem in de frituur doet.
Herhaal dit nog een keertje, zodat je de kroket goed voorzien hebt van een jasje. Dit is best een klusje waar je handen vies van worden. Als ik dit doen, haal ik met mijn ene hand de kroket (of bitterbal) door de bloem en het losgeklopte ei. Dan leg ik hem daarmee in de schaal met paneermeel en met mijn andere hand zorg ik dat hij helemaal bedekt daarmee wordt. Dan blijft er tenminste een hand schoon.
Nu is het tijd om ze te frituren. Ik heb daar niet een exacte tijd voor. Op zich is alles gaar en je moet er gewoon voor zorgen dat er een mooi bruin korstje om zit. Dan is de kroket van binnen ook wel goed warm.
De broodjes heb ik nog geroosterd in een droge koekenpan. Dit geeft wel een lekker smaak aan het broodje.
Het opmaken is eenvoudig. Broodje opensnijden. Beetje sla erin. Kroket erop. Beetje mayonaise daar weer op en je sluit af met tomaat. En dan maar smullen. Moet je nagaan dat je dit eigenlijk over had en wat voor lekkers je er van gemaakt hebt. Maakt het nog beter.