Bombe met blauwe schimmelkaas

Meestal zie je een bombe als een nagerecht met ijs. Het is de bolvorm, waaraan het zijn naam te danken heeft.

Maar eigenlijk kun je een bombe maken met daarin wat jij wilt. Je moet wel iets hebben, waardoor de ronde vorm blijft bestaan. Je kunt hier bijvoorbeeld zalm of vleeswaren voor gebruiken. Maar ook groentes zoals kool en prei kunnen goed gebruikt worden.

Omdat het vaak gevuld wordt met een soort mousse moet het in eerste instantie wel de vorm behouden, totdat het opgestijfd is. Daarom wordt het in een vorm gemaakt. Bij de bekende winkels, kun je wel een bakvorm of bombe kopen. Deze heb je in verschillende maten, maar je kunt natuurlijk ook kijken of je iets bols in huis hebt, wat niet al te groot is. Een kopje of bijvoorbeeld een glas. Ik heb bolvormige portglaasjes gebruikt, die niet taps toeliepen. In eerste instantie leken ze klein, maar nadat we het gegeten hadden, was dat als voorgerecht toch meer dan voldoende.

Ik heb deze keer Saint Agur gebruikt. Dit is een zacht romige Franse schimmelkaas die gemaakt wordt in Beauzac.

bombe van schimmelkaas

bestek2 Voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Moeilijk   klok1 120 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 preien
  • 250 gr Saint Agur
  • 2 el crème fraîche
  • 100 gr walnoten
  • fijngesneden basilicum
  • 2 tomaten
  • peper en zout

Hoe maak je het

snij de prei voorzichtig in, zodat je de bladeren los kan halen. Blancheer deze in ruim kokend water met zout voor enkele minuten. Deze goed deppen. De rest van de ongekookte prei fijnsnijden.

Ontvel de tomaten en snijd het vlees in kleine blokjes.  Hak de walnoten. Pureer de Saint Agur en de crème fraîche zodat er een homogene massa ontstaat, meng twee derde van de gehakte walnoten, fijngesneden prei en tomatenblokjes door dit mengsel. Op smaak brengen met peper en zout. Wees wat voorzichtig hiermee.

Bekleed de vormpjes (in mijn geval dus glazen) met plasticfolie en bekleed ze met de prei bladeren. Laat de prei bladeren overhangen. Dit is even een geduldig werkje. Het plastic liet zich niet makkelijk in de vorm stoppen, maar om ze er later uit te kunnen halen is dit wel nodig.

Vul de vormpjes met het kaasmengsel en dek het af met de preibladeren. Dit mag minimaal een uur in de koelkast opstijven.

Snij wat basilicum ragfijn. Stort de kaas bombe op een bord. Strooi hierom heen de noten en de basilicum.

Je zou dit eventueel ook als kaas nagerecht kunnen serveren.

Geef een reactie