Uien gebruik je meestal ergens doorheen, maar ook als apart gerecht zijn ze gewoon lekker
Uien op deze manier bereid kun je als bijgerecht serveren, bijvoorbeeld bij langzaam gegaarde eenden borst. Het is niet erg moeilijk om te maken en als het eenmaal in de pan zit om te stoven, heb je tijd om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld alvast een glaasje port met een stukje kaas nemen om in de stemming te komen.
Deze keer heb ik wat grotere uien gepakt die ik door midden heb gesneden. Maar een bos bosuitjes zouden ook heel goed gebruikt kunnen worden. De tijm voegt een beetje Frankrijk toe aan dit gerecht.
Doordat er een beetje bloem aan toevoegd wordt, krijg je een soort port saus. De uien worden heel zacht met een klein zoetje. De balsamico zorgt juist weer voor iets zuurs. Ik zou zeggen gewoon proberen.
Bijgerecht 4 Makkelijk 90 minuten
Wat heb je nodig
- 1 kg uien
- 1 et gedroogde tijm of bosje verse tijm
- 2 el olie
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 el bloem
- 400 ml rode port
- 2 el balsamico azijn
- zout en peper
Hoe maak je het
Ontdoe de ui van de buitenste velletjes en snijd ze doormidden. Als je kleine uitjes hebt, kun je ze ook heel laten. Verhit de olie in een pan en bak de uitjes op een middelhoog vuur zodat ze wat kleur krijgen.
Bestrooi dit met de basterd suiker en even laten karameliseren. Voeg daarna de bloem en tijm toe. Hierdoor krijg je een soort roux. Laat de bloem gaar worden anders blijf je dat later proeven.
Blus dit af met de rode port. Zet het vuur zo laag dat het net blijft pruttelen. Zo stoof je de uien in zo ongeveer 40 minuten gaar.
Op het laatst kun je de uien op smaak brengen met balsamico azijn, peper en zout.