Af en toe gaan we uit eten in het Griekse Restaurant Saloniki in Middelburg. Daar hebben ze onder andere varkenshaas op de kaart staan, die ze Larissa noemen.
Dit gerecht komt uit de oven en na enkele keren geproefd te hebben, heb ik dit geprobeerd na te maken. De omschrijving was op dat moment Varkenshaas in wittewijnsaus met bacon.
In eerste instantie had ik moeite om de saus goed te maken. Na een eerste mislukte poging, heb ik eens goed gekeken wat er mis ging en waar het mogelijk beter zou moeten kunnen. Na nog een poging was dat opgelost en komt de smaak aardig overeen met het gerecht dat daar op de kaart stond.
Daarna is het een gerecht geworden, die regelmatig op tafel komt. Hierbij komt dan sla en bijvoorbeeld frietjes.
Hoofdgerecht 4 Eenvoudig 50 minuten
Wat heb je nodig
- 500 gr Varkenshaas
- 5 el olie
- 3 el bloem
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 200 gr bacon of bijvoorbeeld zeeuws spek
- 200 gr geraspte kaas
- 0,7 l melk
- 0,1 l room
- 1 glas witte wijn.
- 1 bouillonblokje
- Peper en zout
- Staafmixer
Hoe maak je het
Maak een basis gebonden saus met 1 ui, de knoflook, 3 el olie, 2 el bloem, de witte wijn, de melk en de room. Zie het basis recept. Alleen zit er deze keer iets meer knoflook in. Nadat de roux gemaakt is, voeg je eerst de wijn toe. Daarna begin je met de melk. Als de saus glad is gemaakt met behulp van de staafmixer, voeg je de room toe. De saus hoeft daarna niet meer te koken.
Zet een koekenpan op het vuur met daarin de resterende olie. Zodra hij warm is, bak je hierin de bacon/zeeuws spek. Snij ondertussen de varkenshaas in plakken van ongeveer 2 cm. Bestrooi ze met peper en zout en haal ze door de bloem. Haal de bacon uit de pan en bak de stukken varkenshaas. Zorg ervoor dat beide kanten mooi bruin zijn, maar dat het vlees nog niet gaar is.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de ui in dunnen halve ringen. Besmeer een ovenschaal met boter en verdeel over de bodem de ui en het zeeuws spek. Overgiet dit met een klein gedeelte van de saus en leg hierop de stukken varkenshaas. Giet de rest van de saus erover zodat de varkenshaas bijna of helemaal onderstaan. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
Nu kan het geheel de oven in. Na ongeveer 30 minuten is de schotel klaar om te serveren. De kaas is gesmolten en heeft een licht bruin kleurtje gekregen.