Tomatenketchup met wat pit

Tomatenketchup is zo’n saus die je overal kan krijgen in allerlei smaken. Maar waarom niet zelf aan de slag en de smaak creëren die niet alleen uniek is, maar die jij het lekkerste vind smaken. Overal kun je wel recepten vinden, die je kunt gebruiken als basis en als je het een paar keer geprobeerd hebt, kun je andere ingrediënten toevoegen of weglaten.

Zo ook deze ketchup. Je ziet hier dat er wat scherps, wat zoets en wat zuurs in zit. Dat werkt vaak goed samen. Kijk maar wat je er van vind en wat je zelf zou willen toevoegen of weglaten. Een ander keer hebben we fijngehakte noten door de tomatenketchup gedaan, waardoor je weer een heel andere saus krijgt. Deze zal ik plaatsen zodra het barbeque weer is.

Pittige tomatenketchup

bestek2 Bijgerecht    persoon1 4   koksmuts Makkelijk    klok1 10 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 uien
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl sambal
  • 2 el honing
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 ml azijn
  • 50 ml water
  • olie
  • peper en zout

Hoe maak je het?

Pel en snipper de uien. Doe wat olie in een pan en zodra de olie op temperatuur is, voeg je de uien toe. Laat dit een tijdje bakken totdat de uien zacht zijn en een mooie bruine kleur hebben gekregen. Niet laten verbranden dat geeft een andere smaak die hier niet gewenst is. Voeg de chilipoeder, sambal, honing, mosterd, tomatenpuree, azijn en water toe. Breng alles aan de kook en blijf roeren. Je krijgt uiteindelijk een mooie gladde saus. Wil je het nog gladder en niet de stukjes ui meer zien, gebruik dan de staafmixer. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Deze tomatenketchup kun je zowel warm als koud serveren en zelfs gebruiken als basis in een ander gerecht. Gekoeld en afgesloten kun je hem wel enige dagen bewaren.

Geef een reactie