Mayonaise op een snelle manier

Iets wat ik onlangs tegenkwam en wat me heeft getroffen, is het zelf maken van mayonaise, maar dan wel op een heel eenvoudige manier. Het klassieke recept kost nogal wat klop werk. Hierdoor wordt het vaak achterwege gelaten en gaat men voor de producten die kant-en-klaar in de winkel te koop zijn.

De ingrediënten van mayonaise zijn eidooier, mosterd, azijn en olie. De mosterd zorgt ervoor dat de wat moeilijk te mengen ingrediënten samen tot een mayonaise gevormd worden.

Het geheim van dit recept zit eigenlijk in de apparatuur die je gebruikt. Zonder een staafmixer is het niet mogelijk om dit gerecht goed te maken. Dan val je terug op de traditionele manier.

Het aparte in deze mayonaise is dat er in plaats van een eidooier gebruikt wordt van een heel ei. De smaak is hierdoor eigenlijk alleen nog maar beter.

Wat ik leuk vind om te doen, is om grove mosterd te gebruiken. Om de juiste binding te krijgen, heb je dan wat meer mosterd nodig. Naast dat het er leuk uitziet, vind ik de smaak ook iets milder.

Ook vervanging een gedeelte van de zonnebloemolie door olijf olie. Je moet wel van de smaak van olijfolie houden.

Het is wel aan te raden, deze mayonaise niet te lang te laten staan. Indien je het niet hebt opgemaakt binnen een week, zou ik de rest weggooien. Vanuit hygiënisch oogpunt.

Dit recept heb ik bij de basis recepten gezet, omdat ik dit op vele manier gebruik als ik het gemaakt heb. Bijvoorbeeld in een iets verdunde vorm met kerrie als dressing voor een salade.

Wat heb je nodig;

  • 1 ei
  • Flinke eetlepel mosterd (ligt er een beetje aan welke mosterd)
  • Azijn
  • 300 ml. Zonnebloem olie
  • Peper en zout
  • Staaf mixer

mayonaise

Hoe maak je het?

Breek het ei en doe deze in de beker van de staafmixer. Voeg de mosterd toe en vul de azijn aan totdat je 100 ml hebt. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Voeg 300 ml zonnebloem olie toe. Je kunt een deel van de zonnebloem olie ook vervangen door Olijf olie. De smaak zal hierdoor heel anders worden.

Door het verschil in soortelijk gewicht, blijft de olie boven de overige ingrediënten drijven.

Zet de staafmixer in dit mengsel. Zorg er voor dat het mes helemaal onderin is bij het ei, de azijn en de mosterd. Druk enkele keren kort, zodat deze ingrediënten goed mengen. Trek daarna de staafmixer omhoog, terwijl je hem op volle toeren laat draaien. Ga dan weer naar beneden en naar boven.

Binnen korte tijd heb je hierdoor een mooie gladde mayonaise.

Sluit hem goed af en bewaar hem in de koelkast. Niet langer dan 4 dagen bewaren!!

Geef een reactie