Februari 2022

Manchego balletjes

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1 theel fijn gehakte rode peper
  • 50 gr paneermeel
  • 1 theel gemalen peterselie
  • Frituurolie
  • 100 gr manchegokaas, geraspt
  • Zout en peper

Bereiding:

Splits de eieren en klop het eiwit met een mixer stijf. Spatel de kaas en de helft van het paneermeel er door heen en breng op smaak met de peterselie, rode peper, zout en wat peper. Maak met de je handen kleine balletjes van het beslag.

Klop het eigeel los en haal de balletjes eerst door het eigeel en daarna door het andere helft van het paneermeel.

Verhit de olie tot ongeveer 180 graden en frituur de balletjes in 3 minuten bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Zeebaars tartaar met bieslook en kaviaar

Ingrediënten:

  • 80 gr zeebaarsfilet
  • 2 dl olijfolie
  • 2 plantjes bieslook
  • 1 limoen
  • 20 gr zwarte viseitjes

Bereiding:

Snijd de zeebaars filets doormidden en verwijder de graat (deze zit in het midden van de filet). Snijd ook eventuele rode delen op het visvlees weg.
Snijd zeer fijne reepjes en vervolgens zeer fijne blokjes van de filets. Hak met een koksmes deze fijne blokjes zeebaars nog eens zo fijn mogelijk. Verdeel de fijngehakte zeebaars in gelijke porties en draai met licht vochtige handen mooie ronde balletjes.
Leg de balletjes zeebaars in een stukje vershoudfolie en maak met behulp van het folie de balletjes perfect rond. Laat vervolgens opstijven in de koelkast voor in ieder geval 10 minuten.
Snijd de bieslook grof en blender fijn met de olijfolie op de hoogste stand voor 5 minuten. Zeef de olie door een passeerdoek of een servet. Gebruik een zeef om de passeerdoek over een kom of maatbeker te hangen.
Haal de zeebaars balletjes uit het folie en rasp een beetje limoenschil erover. Serveer de zeebaarstartaar op een mooi amuse schaaltje en verdeel hierop de kaviaar. Druppel de bieslookolie rondom de amuse en garneer het gerechtje met een sprietje bieslook.

Terrine van gele paprika, bieten, zachte geitenkaas en basilicum

Ingrediënten:

  • 4 gele paprika’s
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook (gepureerd)
  • 300 g gekookte rode bietjes (biologisch, uitgelekt)
  • 400 g geitenkaas(zacht)
  • 150 g roomkaas
  • 50 ml room
  • peper
  • zout
  • 2 takjes basilicum(blaadjes geplukt )
  • 20 g pijnboompitten(geroosterd)

Bereiding:

Snijd elke paprika in vieren. Verhit een scheutje olie in de koekenpan. Bak de paprika 2 minuten en voeg vervolgens de knoflook toe. Zet het vuur lager en bak nog 3 minuten. Bestrooi met peper en zout. Laat afkoelen in de koelkast.

Snijd de bieten in plakken van 1 cm en leg ze op keukenpapier. Dep ze goed droog. Roer met een garde de geitenkaas, roomkaas, room, peper en zout door elkaar. Schep het mengsel in een spuitzak en knip 3 cm van de punt af.

Bekleed de cakevorm ruim met plasticfolie.

Leg een laag bieten passend op de bodem van de vorm. Spuit er een laag kaasmengsel van een ½ cm dikte op. Leg daar weer een laag bieten op en eindig met het kaasmengsel. Ga verder met de paprika, kaasmengsel en eindig met de paprika.

Vouw het plastic dicht en druk de inhoud stevig aan.

Zet de terrine minimaal 3 uur in de koelkast.

Haal de vorm uit de koelkast, maak het plastic los aan de bovenkant en keer de vorm om op een snijplank. Verwijder het plastic en snijd plakken van 2 cm.

Serveer met basilicumblaadjes en pijnboompitten.

Hartige zalmtaartjes

Ingrediënten:

  • 1 rol quiche en taartdeeg
  • 1 el boter of olie
  • 1 bakje verse bieslook
  • 1 bakje verse dille
  • 300 gr roomkaas
  • 300 gr gerookte zalm

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Rol het deeg uit en steek er 6 ringen uit van 12 – 13 cm. Je kunt ook een schoteltje gebruiken. Vet de taartvormpjes in met boter en bekleed de vormpjes met het deeg. Dek het deeg af met stukjes bakpapier. Druk goed aan . Bak de taartbodems 25 min in de oven en laat afkoelen.
Hak intussen de bieslook fijn, Houd een paar mooie takjes dille apart en hak de rest fijn. Doe de roomkaas met 2 el water in een kom en mix in ca 3 min tot een gladde crème. Schep de bieslook en dille erdoor en verdeel het mengsel over de deegbodems.
Snijd de plakken zalm over de lange kan in repen van 3 cm en rol zo p tot roosjes. Verdeel de zalmroosjes over de taartjes. Garneer met de overgebleven takjes dille.

Gevulde portobello met couscous en feta

Ingrediënten:

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwijder de steeltjes van de portobello’s. Besprenkel de paddenstoelen met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet circa 10 minuten in de oven.

Los het bouillonblokje op in 200 ml kokend water en bereid de couscous. Houd apart.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoge stand en bak hierin de ui, courgette en tomaat circa 8 minuten. Roer de couscous los met een vork en meng het groentemengsel erdoor.

Neem de portobello’s uit de oven en vul ze met het couscousmengsel. Verbrokkel de feta erover en zet nog 8 minuten terug in de oven. Bestrooi met de peterselie.

 

Tompouce met witte chocolademousse en bessen

Ingrediënten:

  • 150 g witte chocolade (grof gehakt)
  • 100 g mascarpone
  • 125 g slagroom(vers)
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 3 el poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eigeel (losgeklopt)
  • 50 g rode bessen
  • 50 g blauwe bessen
  • 3 takjes munt

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain-marie tot net gesmolten. Zet het vuur uit en haal de kom uit de pan.

Roer de mascarpone los en meng met een garde door de gesmolten chocolade.

Klop in een andere kom de slagroom stijf met een mixer. Spatel voorzichtig door het chocolademengsel.

Schep vervolgens in een spuitzak en laat min. 2 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg de plakken bevroren bladerdeeg op het aanrecht. Snijd allemaal, nog half bevroren, in 3 repen en leg naast elkaar op de bakplaat.

Meng de poedersuiker en vanillesuiker. Bestrijk het bladerdeeg met eigeel. Bestrooi gelijkmatig met het suikermengsel.

Bak het bladerdeeg in 12 tot 14 minuten goudbruin en krokant af. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Knip 2 cm van de onderkant van de spuitzak en spuit op alle gebakken bladerdeeg stukken een zigzag van witte chocolademousse. Stapel ze per 2 op elkaar.

Versier de tompouces met de bessen en munt.