Tompouce met basilicummousse

Vorige week had ik een ideetje in mijn hoofd dat ik verder wilde uitproberen. Een hartige tompouce leek me eens leuk om te maken. En zo ontstond een ideetje.

Het ging verder met een salade caprese. De bekende Italiaanse salade. Onlangs had mijn dochter een variant gemaakt op de BBQ, waarbij de tomaat eerst geroosterd werd, daarop kwam de mozzarella en toen die gesmolten was, ging het op een stukje stokbrood met wat basilicum.

Daar wilde ik iets anders van maken. En de gedachte kwam naar boven om een tompouce te maken met een vulling van kaas en basilicum. Maar wat moest ik doen met de tomaat. Omdat een echte tompouce een glazuurlaagje heeft, dacht ik daar kan ik wel wat mee. Het werd een gelei van tomaat.

Nu is het wel zo, dat het idee er was, maar nu nog kijken of de uitvoering ook zo makkelijk zou zijn. Dat was nog wel lastig. Zeker om de tomatengelei boven op de tompouce te krijgen. Maar uiteindelijk ben ik best tevreden met het resultaat.

Tompouce met basilicummousse

bestekVoorgerecht persoon 2 koksmuts Iets lastig klok 30 min om te maken. 3 uur rust tijd.

Wat heb je nodig

  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 1 bos basilicum
  • 2 el olie
  • 125 gr roomkaas
  • 150 ml slagroom
  • 300 ml tomatensap
  • 4 blaadjes gelatine
  • 50 gr spek
  • zout en peper

Hoe maak je het

Het zijn wat losse componenten en je kunt eigenlijk beginnen met wat je wilt, omdat alles wat tijd nodig heeft. Dus laten we met de mousse beginnen.

Basilicum mousse

Neem de steeltjes en de blaadjes van de basilicum en doe die in een staafmixer met de olie. Voeg de roomkaas toe en draai het fijn. Los 2 blaadjes gelatine op in warm water. Ik heb daar water voor gekookt in de waterkoker. Voeg dit bij het kaas basilicum mengsel en draai nog even goed door. Klop de slagroom op en als het basilicum mengsel koud genoeg is, meng je dit door de slagroom. Doe dit voorzichtig net als bij chocolademousse, anders sla je al de lucht eruit. Proef even en besluit of je nog peper en zout wil toevoegen. Ik heb dit in een platte bak gestort waar ik eerst plasticfolie in heb gedaan, zodat ik dit er later makkelijker uit kan halen en in plakken kan snijden voor de tompouce

Tomatengelei

Voor de bovenkant van de tompouce maak je een gelei van tomaat. Hiervoor heb ik tomatensap gebruikt, die ik verwarmt heb met een paar stengels basilicum. Na ongeveer een kwartier trekken, heb ik daar de andere 2 geweekte gelatine blaadjes aan toegevoegd en goed laten oplossen. Dit heb ik door een zeef in een ondiepe bak gestort. Ook hier had ik eerst plastic folie in gelegd. Door het te zeven, haal je alle grove bestandsdelen eruit en hou je een mooie gladde gelei over.

Bladerdeeg

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Rol de plakjes bladerdeeg iets uit en snij de zijkanten bij, zodat je een mooi rechthoekig plakje hebt. Snij deze in drieën en leg deze op bakpapier op een bakplaat en vergeet niet om het papiertje te verwijderen.  Per tompouce heb ik 1 plakje bladerdeeg gebruikt.

Als je ze beide gesneden hebt, leg je hierop nog een vel bakpapier en daarop weer een bakplaat of een ovenschaal. Door de druk van beide kanten, zal de bladerdeeg niet rijzen.

Draai de oven terug tot zo’n 180 graden en bak ze in ongeveer 18 minuten mooi bruin.

Serveren

Ik heb nog wat spekjes uitgebakken en fijngehakt als garnering. Je kunt dit ook weglaten.

De opbouw is op zich eenvoudig, alleen was het lastig om de mouse en gelei netjes op het bladerdeeg te krijgen. Je kunt de mousse natuurlijk ook in een spuitzak doen en zo op het bladerdeeg spuiten.

Al met al een leuk gerechtje, dat qua kleur niet eens zal misstaan bij een kerst diner. En als je ze nog kleiner maakt, als hapje bij de borrel. Zeker eens proberen.

 

Geef een reactie