Salade van peultjes en asperges

Naast asperges zijn er ook weer volop peultjes te verkrijgen. Deze twee zijn goed te combineren in een salade met bijvoorbeeld grote garnalen.

Peultjes behoren tot de vlinderbloemigen, net als erwten en bonen. Alleen eet je ze net als bonen. De Fransen noemen ze Mangetout, wat letterelijk eet alles betekent. Dus de hele vrucht. Ze zijn zeer makkelijk te bereiden en hebben een heerlijke smaak. Laat ze niet te lang koken. Beetgaar zijn ze het lekkerste.

In dit recept wordt een wat oosterse dressing gebruikt met gember en ook de garnalen krijgen een wat aziatisch tintje. Dat gaat best goed samen met de fijne smaak van de arsperges.

De garnalen haal ik trouwens bij de Aldi in de vriezer. Deze zijn nog niet voogekookt, maar de kop is eraf en de darm is verwijderd. Dat is wel zo handig. Plus dat je er dan zoveel kan laten ontdooien als dat je nodig hebt.

Het gerecht is wel wat bewerkelijk. Een goede voorbereiding is dan ook wel handig. Zeker als je gasten hebt. Omdat het een salade is, kun je veel van te voren klaarmaken. De garnalen serveer ik zelf het liefst warm, maar ook als je dat goed hebt voorbereid, is het bakken hiervan een peuleschilletje.

Peultjes

bestek2voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Bewerkelijk  klok1 45 minuten

Wat heb je nodig

 • 8 aspreges
 • 200 gr peultjes
 • 1 el olie
 • 100 gr tauge
 • 16 grote garnalen
 • 1 dl appelazijn
 • 1 el suiker
 • 3 cm gember
 • 2 el sojasaus
 • 1 el oystersaus
 • scheutje walnotenolie
 • 2 el zonnebloemolie

Hoe maak je het

De asperges hebben de langste kooktijd. Zo’n 10 tot 12 minuten. Schil de asperges. In dit geval heb ik ze gehalveerd omdat ik ze te lang vond om als 1 asperge op het bord te leggen. Zet een pan op met water en zout en zodra het water kookt voeg je de asperges toe.

Met de peultje hoef je niet veel te doen. Je kunt de puntjes er nog afhalen net als bij sperciebonen. 2 minuten voordat de asperges gaar zijn, voeg je de peultjes toe. Kooktijd voor de peultjes is dus maar 2 minuten. Dan zijn ze mooi beetgaar. Natuurlijk kun je er wel eentje proeven of je het zelf goed vind.

Nu de dressing. Schil de gember en snij er dunnen reepjes van. Een soort lucifertjes zal ik maar zeggen. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe hierin de azijn en de suiker. Je kunt natuurlijk ook een witte wijn azijn gebruiken of een andere die je lekker vind. Zodra dit kookt, voeg je de gember toe en na een halve minuut is dit al gaar genoeg. Giet ze af, maar bewaar het vocht. Meng 4 el van dit vocht met de sojasaus, de walnotenolie en zonnebloemolie. Voeg de gember toe. Nu staat je dressing ook klaar.

De tauge moet heel kort gebakken worden. Zo’n minuut. Je kunt dit doen zodra je het gerecht wilt opdienen, maar je kunt het natuurlijk ook van te voren doen. Bak ze niet te lang, ze moeten nog wel een beetje knapperig zijn.

Op het moment dat je de salade wil gaan afmaken, zet je een pan op het vuur met een beetje olie. Zorg dat je de garnalen gepeld hebt en ontdaan van het darmkanaal als dat al niet gebeurd is. Voeg een scheutje sojasaus en oystersaus toe en zodra het goed heet is, bak je hier de garnalen in. Zo’n 4 a 5 minuten.

Voor de opmaak snij je de asperges in de lengte in vieren. Meng de asperges, peultjes, tauge en de dressing. Maak het bord op naar je eigen fantasie. Leg de garnalen eromheen. Eet smakelijk.

 

Geef een reactie