Mousse van makreel met spinazie

Met de makreel die ik zelf gerookt heb, heb ik op een eenvoudige manier een mousse gemaakt

Deze mousse kun je gebruiken als voorgerecht of bijvoorbeeld tijdens de lunch. Neem er per persoon niet al te veel van, want het vult nogal.

Kijk wel goed uit met de graatjes. Hoe goed ik ook kijk er blijven er vaak wel een of twee in zitten. Ondanks dat ik het met de staafmixer fijn maak.

In het gerecht wordt gebruik gemaakt van normale roomkaas. Natuurlijk kun je ook roomkaas met een smaak pakken. Hou er wel rekening mee dat dit de smaak van je gerecht erg beinvloed.

Ik heb geprobeerd de mousse in plakjes te snijden. Hiervoor is de mousse eigenlijk te slap. Ik dacht eraan om hem wat stijver te maken, maar dan is het niet echt een mousse meer. De volgende keer zal ik er quenelles van maken.

Ik heb de spinazie ook doorgevoerd in de garnering en in de saus die erbij geserveerd wordt. Dit zorgt wat mij betreft voor wat eenvoud in het gerecht.

mousse van makreel

bestek2 Voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Makkelijk   klok1 120 minuten

Wat heb je nodig

  • gerookte makreel
  • 1 sjalot
  • 200 gr roomkaas
  • 50 gr spinazie
  • peper en zout
  • sap van halve citroen
  • 1 tl grove mosterd
  • 2 eieren

Hoe maak je het

Koop gerookte makreel of koop verse makreel en rook deze zelf. Persoonlijk vind ik dit lekkerder. Haal het visvlees van de graat en doe in een kom. Voeg de mosterd, citroensap en roomkaas toe en maak het fijn door de staafmixer te gebruiken.

Kook de eieren hard en snij in kleine stukjes. Snij de sjalot fijn. Roer het ei en de sjalot door de makreel. Breng op smaak met peper en zout.

Snij een gedeelte van de spinazie fijn. Doe een gedeelte van de mousse in een vorm, bijvoorbeeld een klein cakeblik. Zorg wel dat je hier eerst plastic folie in heb gedaan, zodat je het er later makelijker uit haalt. Leg op deze laag wat fijn gesneden spinazie. Daarna weer een laag mousse en weer wat spinazie. Dan weer wat mousse. Nu zou de vorm vol moeten zijn. Zet dit minimaal 1 uur in de koelkast.

Zet een klein pannetje op met wat olie en een klein gedeelte van de sjalot. Laat dit even smoren. Voeg de rest van de spinazie toe. Het zal na enige tijd gaan slinken. Als het gaar is, zet je de staafmixer erin totdat je een gladde saus hebt. Deze kun je laten afkoelen. Is hij toch te dik, kun je wat water toevoegen.

Voor de opmaak, heb ik met een kwast een streep gemaakt van de spinazie saus. Daarnaast wat blaadjes spinazie als garnering en de mousse voorzichtig in wat plakken gesneden. Het resultaat is te zien op de foto.

 

Geef een reactie