Haringtartaar met bieten gelei

Haring met rode biet. Een combinatie die je vaak hoort en ziet. Ik heb hier al eerder een gerecht opgezet met die ingrediƫnten. Deze keer daarop een heel andere variant met haringtartaar.

Een haringsalade is een leuk en gewoon lekker gerecht. Als je iets meer tijd hebt en het iets specialer wil maken, zou ik onderstaand recept aanraden. Er zitten nagenoeg dezelfde ingrediƫnten in, maar het uiteindelijke resultaat is heel anders.

Brabants roggebrood is ideaal voor dit gerecht. Het is veel lichter als normaal roggebrood en wordt verkocht in hele dunne plakjes.

In de gelei heb ik ook wat balsamico azijn verwerkt. Onlangs begreep ik van een chefkok dat een zuurtje/azijn meer diepte kan geven aan het gerecht. En dat kan ik niet ontkennen.

Het is goed voor te bereiden. Als je vrienden op bezoek hebt, hoef je alleen op het moment dat je aan tafel gaat, even het gerecht op te bouwen en ik hoop dat je gasten net zo verrast zijn als de mijne waren.

Haringtartaar

bestekvoorgerecht persoon 2 koksmuts gemakkelijk klok 15 minuten om te maken. 1 uur in de koelkast

Wat heb je nodig

  • 2 haringen
  • bosje bieslook
  • 100 ml room
  • 2 sneetjes Brabants roggebrood
  • halve zure appel
  • Enkele druppels citroensap
  • 1 rode biet
  • 1 el rode balsamico azijn
  • 50 ml water
  • 6 blaadjes gelatine

Hoe maak je het

De gelei

Omdat de gelei enige tijd nodig heeft om op te stijven is het handig om hier mee te beginnen. Neem 1 flinke voorgekookte rode biet en pureer deze. Ik gebruik niet alleen het sap, maar de gehele biet. Voeg hier een flinke eetlepel balsamico azijn en het water aan toe.

Een klein gedeelte van dit mengsel verwarm je tot aan het kookpunt. Ondertussen week je de gelatine blaadjes. Zodra het vocht kookt, haal je het van de warmtebron en voeg je de uitgeknepen gelatine er aan toe. Meng dit goed totdat alle gelatine is opgelost. Daarna kun je er de rest van het bieten mengsel aan toevoegen.

Zorg dat je een ondiepe platte schaal heb, die groot genoeg is om twee plakken bieten gelei uit te kunnen steken. Ik heb een vleeswarenbakje gebruikt. Door de bak wat nat te maken, zou de gelei er goed uit moeten komen. Dit viel enigszins tegen en ik denk dat ik volgende keer een plasticfolie op de bodem leg.

De haringtartaar

Snij de haring in kleine blokjes. Het ligt er een beetje aan hoe fijn je dat zelf wilt doen. Het moet geen gehakt worden. Doe hetzelfde met de appel. Deze mag wel een stuk fijner als de haring. Om verkleuring te voorkomen, kun je enkele druppels citroensap over de appel doen.

Klop de slagroom lobbig. Snij de bieslook ragfijn. Meng de bieslook door de room.

Meng de appel, haring en een derde van de room door elkaar en zet weg in de koelkast.

Opmaak

Rooster de roggebrood en gebruik een steker om er een rondje uit te steken. De restjes kunnen in blokjes gesneden worden om op het bord als garnering te gebruiken. Op het roggebrood komt een laagje haringtartaar, daarop een flinke lepel room. Daarop komt een rondje bietengelei. Ook hier kun je de restanten in wat grotere blokjes snijden en als garnering gebruiken. Ik heb er een bloem van bieslook opgelegd.

Eet smakelijk.

Geef een reactie