Deze keer iets heel klassieks. Een haringsalade is eenvoudig te maken en gewoon erg lekker.
Recepten van een haringsalade zijn er genoeg te vinden op het internet. En toch vind ik dat het niet mag ontbreken. Zodra de haringen er zijn, hebben we ze regelmatig in huis. En naast het te serveren op een toastje bij een glaasje port, is het lekker om hier een salade van te maken.
Ondanks dat het een klassiek gerecht is, kun je er wat variatie in aanbrengen. Deze keer heb ik alles vrij grof gelaten waardoor je nog kunt zien wat je aan je vork prikt. Je kunt het ook in kleine blokjes snijden en het goed met elkaar vermengen.
Voorgerecht 4 Eenvoudig 15 minuten
Wat heb je nodig
- 4 haringen
- 1 appel (het liefst een wat fris zure appel)
- 2 bietjes
- 1 rode ui
- enkele takjes dille
- 1 citroen
- 150 gr Griekse yoghurt
- peper en zout
Hoe maak je het
Pel de ui en snij deze doormidden. Snij nu dunne halve ringen. Haal ze goed los van elkaar en doe ze in een kom. Snij de bieten in reepjes. Wacht nog even met de appel snijden, want deze kan bruin worden. Om dit te voorkomen kan citroensap gebruikt worden. Daarom maak ik nu eerst de saus.
Was de citroen en boen hem goed. Rasp de schil en doe dit in een kom. Snij de helft van de dille fijn en voeg dit toe aan de citroenrasp. Voeg hier de yoghurt aan toe en meng goed. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.
Snij de citroen door en pers de helft van de citroen uit boven de bieten en uien. Nu kan de appel geschild worden en in dunne partjes gesneden. Verwijder wel het klokhuis. Meng dit door de uien-bieten-citroen mengsel.
Verdeel dit over de borden. Snij de haring in 4 stukken en verdeel die ook over de borden. Doe hier wat lepeltjes van de saus over en klaar is de haringsalade. De rest van de saus kan erbij geserveerd worden, zodat men meer kan pakken, indien gewenst.