Gravlax of gravad lax

Al langer was ik van plan om eens gravlax te maken. Het is er nu eindelijk van gekomen.

Als je op internet gaat zoeken wordt gravlax op verschillende manieren gespeld. (gravad laks, gravad laxgravlaksgraavilohi) In elk scandinavisch land wordt het net iets anders gespeld. In Nederland zie je het ook weleens als Gravad lachs.

Gravad is begraven en Lachs is zalm. Letterlijk begraven zalm. Vroeger werd de zalm die teveel gevangen werd om gelijk op te eten, onder de grond gestopt. De vis werd eerst van de graat en ingewanden ontdaan en er werd zout, suiker en kruiden tussen gedaan. Hierdoor werd de houdbaarheid verlengd.

Ik heb lang getwijfeld om dit zelf te maken. Dat kwam omdat ik eerst niet zo’n fan was van rauwe vis, maar na haring en oesters, moest het er toch eens van komen. Daarnaast is koud gerookte zalm ook nog bijna rauw en dat is ook gewoon lekker.

We hebben het ook weleens kant en klaar gekocht en dat beviel niet zo erg omdat de dille te nadrukkelijk aanwezig was. Maar ik heb het toch gedaan en dat is maar goed ook. De zalm was heerlijk zacht met een fijne smaak. Niet te vergelijken met de gravlax uit de winkel. En eigenlijk was het nog vrij simpel te maken ook.

gravlax

bestek2Voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Eenvoudig   klok1 20 minuten maar wel 2 dagen wacht tijd

Wat heb je nodig

  • 500 gr zalm (liefst 2 ongeveer gelijke stukken van 250 gr)
  • 1 bakje dille
  • 2 el grof zeezout
  • 1 el suiker
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el honing
  • 1 el appel azijn
  • 3 el zonnebloemolie

Hoe maak je het

Hak de dille grof, maar hou enkele takjes achter voor de dressing. Maal de peperkorrels fijn en meng het zout, de peper, de suiker en de dille door elkaar.

Leg 1 deel van de zalm op een plastic folie. Bedek deze met het mengsel. Leg het andere stuk zalm er bovenop. Meestal is de filet aan de ene kant dikker als de andere. Zorg er dan voor dat het dunne gedeelte op het dikke ligt en andersom. Dan heb je een beetje handzaam pakketje.

Pak het in de plastic folie en leg in de koelkast met daarop iets zwaars. Ik heb het pakketje in een lade gelegd en daar op een aantal bierflesjes.

Na een dag heb ik het omgekeerd. Er was nog wat vocht uit gelopen, dus ik heb er nog een extra stukje plastic folie omheen gedaan. Nog een dag later zouden we het eten. In verschillende boeken zal je tegenkomen dat het minimaal 24 uur moet trekken. Ik heb het 2 dagen gedaan.

Dep de zalm droog en snij in dunnen plakjes. Maak van de mosterd, azijn, honing, overgebleven dille en zonnebloemolie een dressing en doe hiervan een beetje over de zalm.

De gravlax is heel fijn van structuur en smaakt erg goed. Een aanrader.

Geef een reactie