Coquilles zijn zo lekker.
Maar helaas niet altijd beschikbaar in de gewone winkels. Dit jaar rond kerst waren ze er gelukkig wel en daarom voor de kerst een voorgerecht gemaakt met coquilles. En eigenlijk was het niet eens zo heel erg moeilijk om te maken.
Verder ben ik wat aan het experimenteren met spring rol bladeren. Als je een pak koopt, heb je gelijk 40 vellen. Als je ze even laat ontdooien kun je er wel wat vellen van los krijgen. In dit geval had ik nog een vel over en heb die gebruikt om wat leuks en krokants erbij te doen.
Voorgerecht 4 eenvoudig 10 minuten
Wat heb je nodig
- 12 coquilles
- 60 gram rivierkreeftjes
- 20 gram peultjes
- 20 gram prei
- 20 gram paprika
- 20 gram wortel
- 1 spring rol deegvel
- Sesamzaadjes
- Boter
- tuinkers
- Peper en zout
voor de saus
- 4 grote garnalen
- Scheutje droge sherry
- Olie en bloem
- halve ui
- Oestersaus
- Vissaus
- melk
Hoe maak je het
Je begint met het maken van de saus. Hiervoor gebruik ik grote garnalen vanuit de vriezer. Eerst verwarm je de olie. Daar voeg je de gepelde ui die je in grove stukken hebt gesneden aan toe. Zodra die wat zacht zijn, kun je de garnalen toevoegen. Deze heb ik in stukken gesneden. Deze zie je straks niet meer terug omdat je het geheelĀ fijn maakt met de staafmixer. Zodra de garnalen kleuren, kun je de bloem erbij doen. HIerdoor ontstaat een roux. Als eerste voeg ik dan wat droge sherry toe. NIet te veel, want dan gaat het overheersen. Niet te weinig, want dan kun je het net zo goed weglaten. Daarna voeg ik zoveel melk toe totdat er een mooie saus dikte is ontstaan. Nu voeg ik de oeystersaus en de vissaus toe. Dit inplaats van visbouillon en het geeft een heerlijke smaak. Proef regelmatig en voeg nog meer toe als je de smaak nog niet voldoende vindt. Ik ga hier geen exacte hoeveelheden van noteren. Dit geheel maak je fijn met de staafmixer. Je kunt de saus al voorbereiden. Dan hoef je het op het moment van gebruiken alleen warm te maken.
Van het deeg (spring rol) heb ik 3 hoekjes gemaakt. Snij een vel eerst door het midden en dan nog weer door het midden. Je hebt dan 4 vierkantjes. Snij deze diagonaal zodat je 8 driehoeken hebt. Smeer deze in met eigeel of boter en strooi er sesamzaad op. Wij hebben gemende (zwart/wit) wat een leuk effect geeft. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete lucht) en bak ze daarna in ongeveer 10 krokant. Ze trekken iets krom, maar dat geeft wel een speels effect.
Als groente heb ik paprika, wortel, prei en peultjes in reepjes gesneden. (en julienne).
Zodra je het gerecht wil gaan opdienen, dep je de coquilles droog. Doe er naar smaak peper en zout op. Daarna heel licht bloemen. Doe wat roomboter en olie in een koekenpan en zorg dat deze goed warm is. Bak hierin de coquilles aan beide kanten voor enkele minuten. Ze hoeven niet al te lang zo’n 4 tot 5 minuten. De zijkanten hoef je niet te bakken. Haal ze er uit en hou ze even warm in aluminium folie. Zorg dat de saus ondertussen warm is.
Bak nu de groentes en voeg daar een klein scheutje oestersaus aan toen. Omdat je de groente dun hebt gesneden, is het zo klaar.
Dan kun je beginnen met het bord opmaken. Ik vind het persoonlijk wel lekker om het bord even in een warme oven te zetten of op een andere manier er voor te zorgen datĀ ze niet koud zijn. Leg in het midden de groente. Hierop komen per persoon 3 coquilles. Doe er een lepel saus overheen en strooi hierover de rivierkreeftjes en de tuinkers. Plaats de sesamzaad driehoekjes er tussen.
Het valt best mee hoe ingewikkeld dit is. En het is gewoon wel weer erg lekker. Eet smakelijk.