Asperge met Proscuitto en zeekraal

Gelukkig. Het witte goud, oftewel asperge, is er weer. Een van de groentes die alleen in bepaalde tijden van het jaar vers te verkrijgen is. Deze keer als voorgerecht.

Met speciale gelegenheden, zoals Pasen, probeer ik wat creatief te zijn met eten. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer. En eerlijk gezegd ben ik deze keer best tevreden. Zeker over de opmaak van de borden. Ik heb er twee variaties van gemaakt.

Eigenlijk is het een erg simpel gerecht, maar de smaken zijn gewoon erg lekker en zeker bij elkaar. Als je bijvoorbeeld de saus van zeekraal alleen proeft, lijkt het erg zout. Maar in combinatie met de asperge, gaat dat erg goed.

Asperges met ham en zeekraal

bestekVoorgerecht persoon 2 koksmuts gemakkelijk klok 20 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 asperges
  • snufje zout
  • 50 gr zeekraal
  • 1 kleine sjalot
  • 1 el olie
  • 1/2 el bloem
  • 50 ml melk
  • 2 plakken proscuitto.

Hoe maak je het

Schil de asperge zoals je altijd doet. Ik zou wel kijken naar mooie dikke asperges. In de supermarkt zijn het vaak wat dunnere asperges. Kijk dan bij de groenteboer. Kook deze met een beetje zout voor zo’n 12 tot 15 minuten.

Zet een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de proscuitto korte tijd, zodat ze mooi knapperig worden. Haal uit de pan en laat afkoelen.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur met een scheutje olie. Pel de sjalot en snij hem in grove stukken. Doe deze in de pan. Bak het niet te hard. De ui moet niet bruin worden. Als deze een beetje zacht begint te worden, voeg je de zeekraal toe. Bak dit enkele minuten totdat de zeekraal donkerder wordt en wat zachter. Haal er nu enkele takjes uit voor de garnering.

Voeg daarna de bloem toe en laat dit gaar worden. Daarna voeg je wat melk toe. Je krijgt nu een dikke saus. Voeg nog wat melk toe, zodat je een wat dunnere saus krijgt. Laat dit even doorwarmen en maak daarna met de staafmixer een gladde saus. Afhankelijk van de dikte van de saus, voeg je nog wat melk toe. Ik heb in het recept 50 ml gezet, maar het kan net zo goed iets meer als iets minder zijn. Dit doe je beetje op gevoel.

Als de asperges gaar zijn, ben je klaar om het bord op te maken. Ik heb hier twee varianten van gemaakt. Op de eerste foto heb ik de asperge op verschillende plekken schuin ingesneden en daartussen stukken proscuitto gestopt. Daarna de saus erover verdeelt en een paar stengeltjes zeekraal toegevoegd.

Op de tweede foto heb ik de asperge recht doorgesneden op verschillende lengtes. Let op dat je het goed recht afsnijd, anders vallen de stukjes om als je ze rechtop zet. Op een bord heb ik wat van de saus gedaan. Daarin heb ik recht overeind de stukken asperge gezet en daartussen de proscuitto. Nog een paar takjes zeekraal toevoegen en klaar ben je.

Eerlijk gezegd vond ik het er wel erg mooi uitzien. Maar het belangrijkste was wel dat het gewoon erg lekker was.

Asperges met ham en zeekraal

 

Geef een reactie