Asperges met gedroogde worst

Het is weer asperge tijd. Heerlijk. Op vele manier kun je hier van genieten. Deze keer een salade met de witte asperges.

Asperges is een van de produkten die gelukkig nog afhankelijk is van het seizoen. Iets om naar uit te kijken en na een tijdje gaat het weer weg. Maar je weet dat het terugkomt en je kunt je er dan weer op verheugen.

Daarnaast was ik bij monsieur saucisson in de Rotterdamse vershal langsgeweest en had weer 3 heerlijke droge worsten meegenomen. Voor bij deze salade heb ik gekozen voor de worst met geitenkaas.

En verder heb ik er een dressing over gedaan van bosbessen azijn, die ik onlangs bij Oil&Vinegar heb gehaald. Het is altijd leuk om er eens binnen te lopen en te kijken welke tijdelijke azijnen ze hebben. Dan kom je soms verassende dingen tegen.

Asperges salade

bestek2voorgerecht   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 30 uur

Wat heb je nodig

  • 12 asperges
  • 150 gr veldsla
  • 8 sherry tomaatjes
  • 1 geitenkaas worstje
  • Bosbessen azijn
  • Zonnebloemolie
  • 1 sjalotje
  • peper en zout

Hoe maak je het

Schil de asperges en kook ze in een pan met ruim water. Zodra het water kookt, duurt het ongeveer 7 minuten. Ik prik altijd in het dikke stuk van de asperge om te zien of ze gaar zijn.

Snipper het sjalotje, snij de tomaten in vieren en meng dit met de veldsla. Deze keer heb ik de worteltjes van de veldsla afgehaald, maar dat is niet nodig.

Snij de worst in plakjes. Niet te dik snijden. Als je beetje schuin op de worst snijd, krijg je wat grotere plakjes.

Maak een dressing van de bosbessen azijn met de zonnebloemolie. Naar smaak kun je er ook een beetje walnoten olie bij doen. Doe er beetje zout en peper bij. Bij deze dressing heb ik geen honing of suiker gebruikt, omdat ik de bosbessen azijn op zich voldoende zoet. Niet echt zoet, maar ik vond het niet nodig extra zoetstof toe te voegen.

Snij de onderkant van de asperge en meng die door de sla. Voeg de dressing toe. Leg de punten van de asperge op een bord. Ik heb er 3 per persoon gebruikt. Leg daar tussen de plakjes worst. En in het midden kan dan de salade. Zo heb je een lekker en eenvoudig voorgerecht.

Eventueel serveren met een stukje focaccia of stokbrood

Geef een reactie