Preisoep met schimmelkaas en gedroogde worst

Op zich ben ik niet zo’n prei liefhebber, maar preisoep met wat erin, smaakt wel lekker.

Preisoep kun je natuurlijk ook volkomen vegetarisch maken als je de worst weg laat en groente bouillon gebruikt.

Omdat ik regelmatig langs Rotterdam kom met de trein, stop ik nogal eens op station Blaak. Van daaruit ben je binnen enkele minuten in de grote Markthal. Een van de winkeltjes is Monsieur Saucisson waar je allerlei gedroogde worsten kunt halen. Meestal haal ik er 3 tegelijk en voorlopig heb ik ze nog niet allemaal geprobeerd. Deze keer heb ik de wildzwijn worst gebruikt om door de soep te doen.

Preisoep

bestek2Soep   persoon1 4   koksmuts Eenvoudig   klok1 45 minuten

Wat heb je nodig

  • 3 prei
  • 2 aardappelen
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 ui
  • 1 el bloem
  • 600 ml water
  • 400 ml kokosmelk
  • Stukje Wildzwijn worst
  • Stukje blauwe schimmelkaas. (bijv danish blue)

Hoe maak je het

Snij het kontje van de prei. Snij hem in de lengte door midden en spoel even goed af. Er kan nog wat zand in zitten. De buitenste bladeren gooi ik meestal weg. Vooral als de prei al even ligt. Snij van 1 halve prei een hoeveelheid ringen voor garnering. Ik pak daar de binnenste bladeren voor. Deze hebben een licht groene kleur.

Pel de ui en snij hem grof. Schil de aardappelen en snij hem in blokjes. Snij de rest van de prei in grove stukken. Verwarm in een grote pan wat olie. Fruit de uien aan. Voeg daarna de prei en de aardappelen toe. Laat dit even bakken en voeg de bloem toe. Dit zorgt voor een klein beetje binding. Laat de bloem gaar worden en voeg het water toe met het bouillon blokje. Laat dit zo’n 20 minuten koken en roer af en toe door de soep. Als de aardappels zacht zijn, kun je de soep met een staafmixer gaan pureren.

Voeg de kokosroom toe en laat dit nog even warm worden. Koken is niet meer nodig.

Ondertussen snij je de kaas en de worst in stukjes. Net zoveel als dat je als garnering wil gebruiken.

Verwarm grote soepkommen voor met warm water. Schep de soep erin en garneer met de kaas, worst en prei ringen.

De preisoep kun je als voorgerecht of als lunch gerecht serveren. Als je het als voorgerecht wilt gebruiken, beperk dan de hoeveelheid.

Geef een reactie