Doperwtensoep met spek en pijnboompitten

Ook in het voorjaar kun je genieten van erwtensoep. Doperwtensoep in dit geval. Dat geeft een wat lichtere soep dan de traditionele erwtensoep.

Doperwten uit de vriezer komen qua smaak erg dicht bij de verse doperwten. Omdat doppen van de erwten nogal wat werk is, vind ik het zonde om die in een soep te verwerken. Daarom gebruik ik voor deze soep diepvries erwten.

De smaak is wel heel anders als de erwtensoep van spliterwten. Maar daarom niet minder lekker.

Doperwtensoep

bestek2Soep   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 500 gr diepvriesdoperwten
  • 150 gr spek
  • 100 gr pijnboompitten
  • 1 ui
  • 5 dl kippenbouillon
  • room
  • halve krop sla
  • Olie
  • Peper en zout

Hoe maak je het

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Zorg dat ze niet zwart worden.
Bak de spekjes uit in een koekenpan waar je geen vet in hebt gedaan. Er zit genoeg vet in het spek, dat er al snel uitkomt.

Snij de ui in grove stukken. Snij de sla fijn. Zet een grote pan op het vuur. Ik pak meestal een braadpan omdat ik dat prettig vind. Doe hier wat olie in. bak de uien voor ongeveer 5 minuten tot ze glazig beginnen te worden. Doe het niet zo heet, dat ze verbranden. Voeg de doperwten en de sla toe. Na ongeveer 5 minuten kun je de bouillon toevoegen. Laat dit ongeveer 20 minuten koken. Alles is nu lekker zacht geworden en je kunt met behulp van een staafmixer of blender de soep pureren.

Proef de soep en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Serveer de doperwtensoep in een kom. Verdeel er de spekjes en de pijnboompitten over. Sla de room een beetje luchtig en voeg deze op het laatst toe.
Deze keer heb ik er geroosterd bruinbrood bij geserveerd. Een lichtere variant van het roggebrood wat vaak bij erwtensoep word gegeven.

Geef een reactie