Al enige tijd geleden maakte ik voor een dineetje deze bietensalade met geitenkaas mousse. Heel eerlijk vind ik koude bieten nog lekkerder dan warm. En dat we van geitenkaas houden is vast geen geheim.
Het enige aan dit recept waar ik niet heel gelukkig van werd, was de dressing. Die was me wat te dun. Omdat er nog bietjes over waren, heb ik het later die week nogmaals gemaakt, maar toen de dressing gemaakt van eigengemaakte mayonaise die ik wat verdund heb. Dat zag er veel mooier uit. Ik had toen eigenlijk een foto moeten maken. Toch is het zeker de moeite waard om te proberen. In het recept, beschrijf ik het ook met de eigen gemaakte mayonaise.
De spek die je ziet was wel erg goed gelukt. Ik had hele dunne plakjes gevonden bij de Jumbo die mooi krokant bakte en gewoon lekker smaakte.
Het is trouwens ook prima om de bietensalade iets groter te maken en als lunch te gebruiken.
Voorgerecht 2 Eenvoudig 45 minuten
Wat heb je nodig
- 1 rode biet
- Stukje appel
- Kleine augurk
- Klein uitje
- 1 el worchestershiresaus
- 2 el Ahorn siroop
- 50 ml slagroom
- 100 gr zachte geitenkaas
- 2 plakjes dun gesneden spek.
- blaadjes spruitjes
- 2 el zelf gemaakte mayonaise met groeve mosterd.
- 1 el pompoenpitten
- olijfolie
- zout en peper
Hoe maak je het
Het bietje was al voorgekookt. Als je het leuk vindt, kun je natuurlijk ook rauwe bietjes kopen en er zelf mee aan de slag gaan, maar ik vind die voorgekookte net zo lekker. Ik heb deze in kleine blokjes (brunoise) gesneden. Ook de appel, augurk en uitje snijd ik fijn. Alles meng ik door elkaar en breng ik op smaak met worchestershiresaus, peper en zout.
De geitenkaas, slagroom en 1 el ahornsiroop doe ik in een kom en met de staafmixer maak ik daar een mooie gladde massa van. De slagroom klop je daardoor wat op en je moet zorgen dat het al enigszins wat stijf wordt. Dit dek je af en zet je in de koelkast.
De vleeswaren bak je in een droge koekenpan tot ze lekker knapperig zijn. Even laten afkoelen. De helft snij je in kleine stukjes, waarvan je weer de helft door de salade mengt. De andere helft is voor de opmaak.
Het spruitje haal je wat bladeren los en die blancheer je. Zo blijft de kleur mooi groen, maar zijn de blaadjes veel zachter.
De mayonaise meng je met de overgebleven ahornsiroop.
Het is tijd om het bord op te maken. Eerst maak je een laagje bietensalade. Als je een grote serveerring hebt, is dit ideaal. Met twee lepels draai je een mooie quenelle van de geitenkaas mousse, die leg je daar boven op. Daarop gaat een stukje uitgebakken flinterdunne spek. Erom heen, verdeel je de mayonaise en strooi je de pompoenpitten, fijne spekjes en bietenblaadjes. Geniet van deze simpele bietensalade met een lekker glaasje witte wijn.