Review – Karbonades met witbier – Foodies

In de rubriek review, wil ik een recept exact maken zoals het vermeld is in een boek, tijdschrift of internet.

Dit zijn gerechten die me om de een of andere manier zijn opgevallen en ik ze daarom wil uitproberen. Daarbij wordt gekeken of de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn, het gerecht moeilijk te maken is, de smaak goed is en of het me heeft geïnspireerd.

Dit keer een recept uit de Foodies van februari 2016.

Karbonades met witbier

Wat heb je nodig

  • 4 halskarbonades
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout en peper
  • 2 el bloem
  • 3 el boter
  • 1 citroen
  • 1 bosje salie
  • 300 ml witbier

Hoe maak je het

Wrijf de halskarbonades in met de kaneelpoeder, de chilipoeder, zout en peper. Wentel de karbonades in de bloem. Verhiet 2 el boter in een ruime braadpan en bak er de karbonades aan beide zijden goudbruin in. Neem uit de pan.

Was de citroen met heet water, wrijf hem droog en snijd hem in dunnen schijfjes. Bak de citroenschijfjes ca. 5 minute in het bakvet. Was de salie en schud hem droog. Pluk de blaadjessalie van de takjes, houd de blaadjes van 1/4 bosje apart en voeg de overage blaadjes toe aan de citroen. Leg de karbonades in de pan. Blus af met het witbier.

Stoof de karbonades op lag vuur in ca. 1 uur gaar in een afgedekte pan. Verwijder de salie uit de stoofsaus.

Review Karbonade in witbier

Mijn ervaring/review

In het recept van Foodies worden de karbonades geserveerd met boontjes en amandelen. Die heb ik hier weggelaten.

De salie was wat moeilijk aan te komen, maar we hadden nog in de tuin staan. De rest van de ingrediënten waren geen probleem.

De smaak werd door iedereen anders ingeschat. De een proefde de kaneel, de ander de chili en weer een ander de citroen. Dat was wel opvallend.

Het gerecht was op zich niet moeilijk te bereiden. Er zitten geen ingewikkelde kooktechnische handelingen in.

Het heeft me wel geïnspireerd om hier mee verder te gaan. Je moet voor dit gerecht niet de haaskarbonades gebruiken, dan worden ze te droog. Juist door de structuur van de halskarbonade is dat ideaal vlees om te stoven. Ik wil wat met de kruiden gaan experimenteren. Ook wil ik het vlees de volgende keer iets meer bloemen en laten bakken voordat het gaat stoven. De kleur was nu wat bleekjes en de saus had wat dikker gemogen.

Beschikbaarheid ingredienten Produkten waren goed te verkrijgen
Moeilijkheid Eenvoudig
Inspirerend Ja
Smaak Iets tegenvallend

Geef een reactie