De laatste tijd is het arsenaal aan rookgerei erg uitgebreid. Enige tijd geleden had ik een stukje geschreven over een rookoven. Nu zal ik laten zien wat er bij is gekomen
Kleine smoker
De eerste uitbreiding is een kleine smoker. Vanuit mijn werk had ik een bon gekregen die ik bij een bepaalde webwinkel kon gebruiken. Zoals vaak is het dan lastig kiezen omdat je de meeste aangeboden artikelen niet nodig hebt. Uiteindelijk kwam ik een kleine smoker tegen.
Je kent vast wel de grote smokers die veel in Amerika gebruikt worden, waarbij de gerechten indirect worden verhit en langzaam garen. Hierbij is een apart compartiment voor de kolen en het hout en via een ventilatiesysteem worden het vlees verwarmd en gerookt. Dit is een minivariant die je eventueel ook als gewone barbeque kan gebruiken.
Het vergt wel wat oefening. In eerste instantie had ik moeite om de temperatuur rond de 100 graden te houden. De laatste paar keren ging dat goed. Met het regelen van de lucht inlaat, kun je de temperatuur aardig onder controle houden. In eerste instantie zorg ik voor smeulende briketten. Die gaan in het rookgedeelte van de oven. En daar gaat het hout op dat voor de rook moet zorgen.
Omdat het een klein model is, moet je niet proberen om hier een gerecht op klaar te maken voor veel personen. 4 tot 5 is nog te doen.
Om te roken gebruik ik hier houtsnippers of houtchunks. Tot nu toe koop ik die, maar als we snoeihout hebben van bijvoorbeeld een appelboom, ga ik die gebruiken. Ook kleine takken kunnen dienst doen om rook te produceren.
Cold smoker
Het volgende wat op mijn verlanglijst stond en die ik heb gekregen is een cold smoker. Deze wordt gebruikt om koud te roken, zoals de bekende gerookte zalm uit de winkel.
De bedoeling is dat je de temperatuur onder de 30 graden houd, anders begint het garingsproces. Door gebruik te maken van rookmot die je laat smeulen, is dit te doen. Natuurlijk niet als het buiten erg warm is, dan loopt de temperatuur nogal snel te hoog op.
Ik doe dit in de kleine smoker omdat deze afgesloten is en de ventilatie daar goed in werkt. De eerste keer was het echter mislukt. Ik heb kaas geprobeerd. Doordat de rookmot niet wou smeulen, had ik een waxine kaarsje gebruikt. Er waren 2 nadelen. De temperatuur liep op door het vlammetje. Dit was voor kaas nog niet zo erg. Maar door het waxine lichtje kreeg de kaas een parafine smaak. Niet smakelijk.
Nu heb ik een brandertje gekocht die je ook gebruikt voor bijvoorbeeld creme brulee. Dat werkt een stuk beter en de eerste gerookte zalm is een feit. Er is wel een voorbereiding voor nodig. Je kunt niet zomaar beslissen om gerookte zalm te gaan maken.
Ook zout roken is goed gelukt. Die gaan we gebruiken in gerechten om er een lichte rooksmaak aan te geven.
Smoker voor barbecue
Als laatste heb ik een smoker om in de gasbarbecue te roken. Deze moet nog volop getest worden. In eerste instantie de juiste plek in de barbecue. De eerste keer ging het roken te hard en waren de houtsnippers in brand gegaan. De tweede keer met chunks ging het al een stuk beter.
Het vlees kreeg hierdoor een hele lichte rooksmaak. Heel anders als via de kleine smoker. Voornamelijk doordat ik hier tot nu toe op een hogere temperatuur heb gebakken. De tijd dat het vlees wordt verhit is dan veel korter en dus ook de tijd dat het aan rook wordt blootgesteld.
Maar juist daardoor is het wel een leuke afwisseling en kun je tijdens het bbqen een heel andere smaak op tafel zetten dan de overige gerechten.