Zelf Oesterzwam kweken

Met vaderdag weet mijn dochter of zoon mij vaak te verrassen met iets dat te maken heeft met eten, maar wat ik nog niet gedaan heb. Deze keer kwamen ze aanzetten met een emmertje, waar ik eerst niets van begreep. Pas na het lezen begreep ik dat het over het kweken van oesterzwammen gaat.

Zelf Oesterzwam kweken

Het is een klein emmertje waarin je een beschrijving zat en een zakje met sporen. In het emmertje zitten wat gaten die afgeplakt zijn met tape. Het ziet er allemaal wat verwarrend uit.

Na het bestuderen van de handleiding, begrepen we dat we eerst koffie moesten drinken. Je kweekt de paddenstoelen namelijk op koffiedik. Een keertje koffie drinken is dan niet genoeg. Je moet even wat opsparen. Dit dien je wel in een goed af te sluiten en schoongemaakt bak te doen. Je moet voorkomen dat er eventueel schimmels of bacteriƫn in de koffiedrap komen. Het moet ook niet te lang bewaard worden.

Na enige tijd hadden we genoeg voor de eerste laag en volgde we de aanwijzingen op. Zoals daar stond, maakte we het enigszins nat en met het deksel erop werd het weggezet op een plaats op kamertemperatuur.

Wachten

Dan begint het wachten. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Dus af en toe eens even kijken en ja hoor al snel zagen we de eerste witte puntjes. Een teken dat het de goede kant op gaat.

Wat een schimmels

Ondertussen hadden we weer genoeg koffie voor de volgende laag. En zo ging het maar door. Ongeveer elke 5 dagen kon er wat koffie bij en werd het potje steeds voller. Uiteindelijk is de hele pot vol. We waren al gewend dat we elke keer meer wit zagen, maar er was nog geen paddenstoel te zien.

Nog meer wachten

Maar na lang wachten, zagen we toch dat ze de tape los gaan en kwamen er kleine paddenstoelen te voorschijn.

Zelf Oesterzwam kweken

Als dat eenmaal gebeurd gaat het hard. En ja dan is de vraag wanneer je ze kunt oogsten. Ik heb het gevoel dat we bijna te lang hebben gewacht. De oesterzwam begon wat bruin te kleuren. Maar ja dan pluk je ze en gebruik je ze ook gelijk.

En daar zijn ze dan

Na de eerste pluk hebben we nog een tijd gewacht, maar er kwam geen nieuwe oesterzwam. Nu hebben we de pot maar wat koeler weggezet en gaan na de vakantie opnieuw proberen om met een gedeelte van de sporen opnieuw een kweek op te zetten.

Zelf Oesterzwam kweken

Al met al was het leuk om te doen en hebben we genoten van onze eigen paddenstoelen. Het is alleen nog niet zo dat ik dit op grote schaal ga doen en een oesterzwam kwekenrij ga beginnen. Het is zeker leuk en leerzaam om het eens te doen.

Geef een reactie