Oestermes met houder

Al langere tijd staat een oestermes op mijn verlanglijst. Een beetje buiten het normale om heel eerlijk te zijn. Ooit in een restaurant hebben we ze gegeten en eigenlijk was dat best lekker. Daarna zag ik ze regelmatig bij de visboer liggen en dacht eraan om ze mee te nemen. Alleen het openen ervan ziet er ingewikkeld uit. Wat je zeker nodig hebt is een stevig mes.

Blijkbaar gebeuren er met het openen van oesters toch regelmatig ongelukken omdat het mes verkeerd gebruikt wordt en men zich daardoor ernstig snijd.

Nu kreeg ik dit jaar dit oestermes met een oesterhouder. Van dat laatste had ik nog nooit gehoord, want ik dacht dat het meestal in een theedoek werd gedaan en voor mensen die het professioneel doen, zijn er ook oesterhandschoenen te koop. Daar ga je met je mes niet doorheen.

Oestermes

Het zag er stevig uit en tijdens een bezoek aan de visboer heb ik een zestal oesters meegenomen. Om eens te proberen. Eerst nog eens goed naar de filmpjes op youtube gekeken en toen maar gewoon begonnen.

Je moet de oester bij het schanier openwrikken. Het lijkt of je daar veel kracht bij moet zetten, maar eigenlijk valt het wel mee. Wel de mes naar beneden steken, zodat je jezelf niet kunt snijden mocht je uitschieten. Zoals je op de foto ziet, moet je de bolle kant van de oester aan de onderkant hebben. Hierdoor voorkom je dat het zeewater wat in de oester zit eruit loopt als je hem openmaakt.

Oestermes

Na wat voorzichtig wrikken, kun je het mes er wat verder insteken en een kwart slag draaien. Hierdoor gaat de oester een stukje open. Nu is het de bedoeling dat je de sluitspier losmaakt. Die zit rechts bovenaan de oester. Je haalt je mes daarom ook voorzichtig langs de bovenkant en je voelt vanzelf wanneer je bij de sluitspier bent. Eenmaal deze losgesneden, kun je de bovenkant eraf halen.

Vervolgens kun je de sluitspier aan de onderkant losmaken door het oestermes er langs te halen. Ik heb een groot gedeelte aan de schelp laten zitten, omdat het nogal een hard stukje is in vergelijking met de rest van de oester. Ik heb ook filmpjes gezien waar ze hem volledig lossneden en dan mee serveerde.

Eenmaal los, kun je voor de zekerheid de oester omdraaien, wat ook meestal de mooiste kant is. Kijk gelijk even of er toevallig niet een stukje schelp in de oester terecht is gekomen. Dat was bij mij wel gebeurd en dat smaakte niet zo goed. Dus het beste is om die te verwijderen. Met de punt van de oestermes, is dit goed te doen.

En dan maar serveren op een bedje van crushed ice en wat citroen. Natuurlijk kun je er ook van alles mee doen, maar zo zijn ze puur natuur. En wel zo lekker.

Oesters

Eigenlijk is het me allemaal meegevallen en ik denk dat het met wat meer ervaring alleen maar makkelijker gaat. De houder beviel ook prima. De oester lag er stevig in. En ik had niet het gevoel dat ik zo makkelijk in mijn hand zou kunnen steken.

Ons hebben ze alvast goed gesmaakt.

Geef een reactie