Culinaire ervaring Porto

Een van onze steden tripjes was naar Porto. Wat een fantastische stad om te bezoeken. Er is veel te zien en veel te genieten van lekker eten.

Pont Luis 1

Ondanks dat het vooral over eten en drinken gaat in dit stukje, wil ik stilstaan bij de Pont Luis 1. Aan beide kanten zijn er tal van restaurantjes en drinkgelegenheden, waar het prettig toeven is op het terrasje. Je kunt hier genieten van een borrel plankje met verschillende portjes of een volledige maaltijd genieten. Ik zou zeggen, zeker niet vergeten als je naar Porto gaat, maar je komt er eigenlijk niet omheen.

Francesinhina

Iets wat je zeker geprobeerd moet hebben in Porto is de Franceshina. Een gerecht dat hier ontwikkeld is en dat op veel plekken te verkrijgen is. Maar ze zijn niet allemaal even lekker. Er is een groep restaurants dat de standaard hoog houd en Capa na Baixa is er daar een van. Wij hebben hem daar mogen proeven. Zorg ervoor dat je honger hebt. Het is nogal een flinke hap.

Francesinha bestaat uit brood, ham, kaas, verse worst en gegrild vlees. De sandwich wordt overgoten met een warme saus en vaak geserveerd met frietjes. Wij hadden de versie genomen waar men er nog een gebakken ei over serveert. Een soort tosti, maar dan toch weer heel anders.

Francesinha

Rissois

Een ander bekend gerecht is Rissois. Dit is een deegpakketje met verschillende vullingen. Een soort  gepaneerde dumpling, maar dan net weer anders. Zeker ook de moeite waard om eens te proberen.

Rissois

Port

Natuurlijk kun je daar niet omheen. Je moet er wel voor naar de overkant. Naar Vila Nova de Gaia. Doe dat via de Pont Luis 1. En neem dan wel de bovenkant. Dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. In Vila Nova de Gaia heeft elk respecterend porthuis wel een rondleiding. Dus je kunt maar kiezen. Bij sommige gaat een gids mee, bij andere krijg je een audio band mee. Wij zijn bij Taylors geweest, inclusief een proeverij van 3 glazen port. Als echte port liefhebbers, konden we dat natuurlijk goed waarderen.

Restaurants

In Porto zijn restaurants te over en ik raad je aan om via Tripadvisor te kijken waar je heen wilt. Enkele wil ik noemen.

Solar Moinho de Vento. Het eerste restaurant waar we terecht kwamen. Het is klein en erg gezellig. De uitstraling is naar ons idee authentiek en er stonden typische portugese gerechten op de kaart. Verder viel de prijs erg mee.

O caçula. Een restaurant met een leuke uitstraling. Ruimer dan verwacht. Ondanks dat het druk was, kwam het rustig over. De bediening was erg vriendelijk. Ik heb daar voor het eerst (en mogelijk ook voor het laatst) octopus gegeten. Ik kreeg een stuk tentakel met de zuignapjes er aan. Dit is een flink beest geweest. De smaak ging me op den duur wat tegenstaan. Maar ja, je moet toch alles proberen.

Inktvis

Cruel Een apart restaurant met een aparte kaart, waar je hele grote gerechten kunt bestellen. Toen stond er olifantsoren op de kaart. Dit was een gigantisch grote schnitzel. Leuk om eens te proberen. En nog goed van kwaliteit ook.

 

Geef een reactie