Zalm in saffraan bouillon

Dit recept kwam ik lange tijd geleden tegen. Door de verschillende smaken in het gerecht, is het blijven hangen en heb ik het uiteindelijk gewaagd om een zalm in saffraan bouillon te maken.

Saffraan is een specerij gemaakt van de stampers van de saffraankrokus. De land van herkomst bepaald zo ongeveer de prijs. Op zich is het al niet zo goedkoop, maar voor hele goede kwaliteit, betaal je een aanzienelijk bedrag. Ik vind de smaak wat lastig te omschrijven. Er word gezegd dat het wat bitter is met een vleugje honing. Ik heb dat niet geproefd. Het is een unieke geur en smaak, die je gewoon een keer geprobeerd moet hebben. Het geeft het gerecht alvast een mooie gele kleur.

Ook steranijs is een specerij die ik niet vaak gebruik. Enige tijd geleden kreeg ik die van mijn dochter om eens wat mee te proberen. En mede daardoor kwam dit gerecht naar voren toe. Steranijs is de vrucht van een boom. In dit geval gebruik ik de gehele vrucht, maar je kunt het ook gemalen krijgen. De smaak zit vooral in de schil. En de naam zegt het al, de smaak en geur zijn die van anijs.

Verder komt er in dit gerecht een combinatie van Sinaasappelschil en knoflook voor die nog eens gecarameliseerd is ook. Dat maakte me wel nieuwsgierig hoe het allemaal bij elkaar zou smaken.

Het leuke is wel dat ondanks dat het een recept is dat 20 jaar geleden in een blad stond, het eigenlijk nog heel actueel is. Er worden bonen in gebruikt, wat in de nieuwe voedingswijzer aangeraden wordt om vaker te eten.

Het gerecht is op zich best wel bewerkelijk. Zeker omdat je verschillende dingen moet doen. Bouillon maken, Broccoli bakken, zalm grillen en sinaasappel carameliseren. Ik zou dit daarom ook niet graag maken voor een grotere groep gasten. Maar voor 2 of 4 personen is dit leuk en alles bij elkaar is het zeker de moeite waard om het een keer te proberen.

Zalm in saffraan bouillon

bestek2hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts uitdagend  klok1 75 minuten

Wat heb je nodig

 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 stengel bleekselderij
 • halve ui
 • beetje saffraan
 • 10 teentjes knoflook
 • 3 steranijs
 • 2 takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • 1 sjalotje
 • 250 gr broccoli
 • 1 sinaasappel
 • 1 tl suiker
 • 500 gr zalm
 • 200 gr bonenmix
 • olijfolie
 • Peper en zout

Hoe maak je het

Je kunt het beste beginnen met de bouillon. Deze heeft enige tijd nodig om te trekken. snij de ui grof, hak 6 teentjes knoflook en snij de bleekselderij.
Het is niet nodig om de kruidnagel in de laurierblaadjes te steken, omdat we als de bouillon klaar is, deze zeven.

Zet een pan op het vuur met wat olie. Bak de ui, de knoflook en de bleekselderij kort aan. Hierdoor geven ze meer smaak af aan de bouillon. Voeg de bouillon, de saffraan, steranijs, tij, laurier en kruidnagel toe. Laat dit rustig koken voor ongeveer een uurtje. Door de steranijs gaat heel de keuken lekker ruiken. Na een uur kun je de bouillon zeven. Proef de soep of je hem goed van smaak vind. Hij zou geel moeten zijn van kleur. Zet de heldere bouillon terug op een laag vuur totdat je het gerecht gaat serveren.

Nu kun je alvast de rest gaan voorbereiden.Snij de schil van de sinaasappel en zorg ervoor dat je niet het wit meeneemt. Dit is bitter. De stukjes schil snij je in fijne reepjes. Ook de overgebleven 4 teentjes knoflook snij je in fijne reepjes. Dit kook je kort (halve minuut) in kokend water. Ik heb hiervoor water laten koken in de waterkoker en dit over het mengsel van sinaasappel en knoflook gegoten. Na ongeveer een halve minuut heb ik het water eraf gegoten. Vlak voor het serveren van het gerecht verhit je een koekenpan met wat olie en de suiker. Zodra dit gesmolten is, maar niet donker, caramelliseer je het in ongeveer een minuut.

Snij de sjalot in fijne ringen en bak die in een beetje olie totdat ze zacht worden. Dit duurt zo’n 2 tot 5 minuten. De broccoli snij je in kleine roosjes en zodra de ui zacht is, voeg je deze toe. Maak ze niet te groot, want dan duurt het langer voordat het gaar is. Bak deze zo’n 5 tot 10 minuten mee. Voeg wat zout en peper naar smaak toe. En vergeet niet te proeven of de broccoli gaar is.

De zalm heb ik gegrild. Als je het wilt, kun je hem natuurlijk ook bakken. Ik heb de grilpan goed warm gemaakt en daarin wat zout gestrooid. De zalm heb ik ingesmeerd met een beetje olie en daarna kort aan beide zijden gebakken. Binnen 5 minuten is de zalm gaar.

Een minuut of 10 voor het serveren heb ik de bonen mix toegevoegd aan de bouillon. In een eerder recept van die week had ik ook verschillende soorten bonen gebruikt en wat ik overhad heb ik hierin verwerkt. Natuurlijk kun je ook 1 soort bonen pakken, maar het ziet er wel smakelijk uit. Ook heb ik nog een handje mais toegevoegd die ik nog had staan.

Voor het opdienen heb ik een grote kom gepakt. Een diep bord zou ook kunnen. Schep de bouillon met de bonen op. Verdeel hierover de broccoli met ui. Hier bovenop komt de zalm en als laatste de gecaramelliseerde sinaasappel. Ik hoop dat je deze zalm in saffraan bouillon een keer gaat proberen.

Geef een reactie