Zalm met kruidenkorst

Zalm is een zalige vis, waar je zoveel mee kunt doen. Deze keer heb ik hem in de oven bereid en belegd met een soort pesto.

Naast bijvoorbeeld roken en inleggen in zout, kun je zalm ook goed bereiden in de oven. Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Stel de temperatuur goed in en kijk af en toe of de vis niet te gaar is. Neem wel een wat ruime schaal, zodat ze niet tegen elkaar aanliggen. Dan duurt het langer voordat de vis gaar is. De buitenkant ziet er dan mooi uit, maar tussen de filets in, is de vis minder gaar.

Voor de kruidenkorst, kun je eigenlijk alles gebruiken wat je lekker vind of waar je zin in hebt. Ik had peterselie en basilicum. Als noten heb ik pecannoten gebruikt. Eventueel, kun je ook broodkruim gebruiken, maar dan krijg je een heel andere smaak en samenstelling. Bij een pesto zou je ook nog kaas moeten toevoegen. Dat heb ik deze keer niet gedaan, maar het is het proberen zeker waard.

Zalm uit de oven

bestek2Voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Wat moeilijker   klok130 minuten

Wat heb je nodig

  • 4 zalmfilets met huid
  • 100 gr pecan noten
  • half bosje basilicum
  • half bosje peterselie
  • 2 el olie

Hoe maak je het

Haal de dikkere stellen van de peterselie en basilicum. Die hoef je niet te gebruiken. Stop de noten en kruiden in een blender en giet er een klein beetje olie bij. Dit malen totdat er een mooi mengsel ontstaat, waar je nog stukjes noot in kan herkennen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celciuis.

Leg de zalm moten in een ovenvaste schaal en beleg ze met het kruiden noten mengsel. Plaats de schaal in het midden van de oven en gaar ze in ongeveer 15 minuten. Kijk even of de vis mooi gaar is. Dit hangt natuurlijk af van de dikte van de zalm, maar ook elke oven bakt toch net weer even iets anders. Eerlijk gezegd heb ik zalm liever iets te rauw dan te gaar. In het laatste geval kan hij nogal droog worden.

Serveer met bijvoorbeeld aardappel partjes en broccoli. Eet smakelijk.

Geef een reactie