Varkenshaas met gorgonzola saus

Varkenshaas is een mooi stuk vlees, dat regelmatig in de aanbieding is en daarom redelijk betaalbaar. Het is wel iets voor speciale dagen.

Bij de varkenshaas, heb ik deze keer een saus van gorgonzola. Dit op basis van een roux. Deze blauwe schimmelkaas geeft een heerlijke smaak en past erg goed bij Varkenshaas. Daarnaast is het eenvoudig te maken.

De varkenshaas snij ik vaak in plakken. Hierdoor is de baktijd erg kort. Ik bestrooi dit met een beetje bloem, waardoor je een mooie bruine buitenkant krijgt.

Varkenshaas

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts Eenvoudig   klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

 • 500 gr varkenshaas
 • 2 el olie
 • 2 el bloem
 • 200 ml melk
 • 1 bouillon blokje
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • scheutje room
 • 250 gr gorgonzola
 • bosuitje
 • peper en zout

Hoe maak je het

Ik begin met de saus, zodat deze klaar staat, als ik met het vlees begin en daar mijn aandacht op kan richten. Pel de ui en snij in grove stukken. Haal het velletje van het teentje knoflook en snij fijn. Verwarm in een pan met dikke bodem een flinke scheut olie. Ik meet het nooit precies af. Je moet hier gevoel voor krijgen. Zodra de olie warm is, gaan de uien erin. Als deze een beetje zacht beginnen te worden, kan de knoflook erbij. Zoals ik al eerder vermeld heb, doe ik dit nooit tegelijk. Laat dit even bakken en voeg dan bloem toe. Dit goed doorroeren. Je krijgt hierdoor een roux. Laat dit even goed garen. Als je dat niet doet, krijgt de saus een bloem smaak. Dat is niet zo lekker. Voeg wat melk toe. Blijf goed roeren, totdat de melk is opgenomen door de roux en je een wat dikke substantie krijgt. Voeg nu de rest van de melk toe. En blijf roeren. De saus mag iets aan de dunne kant zijn, omdat je de kaas nog moet toevoegen. Maak hem echter niet te dun. Je kunt beter een iets te dikke saus hebben, waar je later nog wat melk bij doet, dan dat hij te dun is.

Voeg de gorgonzola in stukken toe en laat dit op een laag vuurtje smelten. Nadat je ziet dat de kaas zacht is geworden, kun je de staafmixer erin zetten. Zelf giet ik de saus over in een maatbeker van de staafmixer. Ik vind dit makkelijker. De pan maak ik dan even onder de kraan schoon en zodra de saus glad is, giet ik hem terug in de pan. Voeg daarna nog wat room toe. Zet de saus op een laag pitje.

Snij de varkenshaas in ongeveer even grote stukken. Bestrooi ze met zout en peper en een eetlepel bloem. Ik meng dit op een snijplank door elkaar waardoor dit goed verdeeld is over alle stukjes. Verwarm in een ruime koekenpan een flinke scheut olie. Als deze warm is, kan de varkenshaas erin. Laat ze rustig bakken. Als de ene kant bruin begint te worden, draai je ze om. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Doe hetzelfde met de andere kant. Druk even op het vlees om te voelen of het vlees iets harder is geworden. Om zeker te weten of het vlees goed is, kun je altijd een stukje door midden snijden. Nadat je het een aantal keer gedaan hebt, zal je wel weten wanneer het vlees goed is.

Snij het groen van de bosuitjes in fijne ringen. Leg een aantal stukjes varkenshaas op het bord, doe er wat saus over en strooi daarna de bosuitjes erover. Serveer hierbij bijvoorbeeld spruitjes en aardappel partjes.

Geef een reactie