Tomaten tarte tatin met vier soorten kaas

De tarte tatin kennen we waarschijnlijk allemaal wel. En daar zie je enorm veel variaties in. Zo ook een tomaten tarte tatin. Je kunt het als bijgerecht serveren, maar ook als volledige maaltijd. Leuk om te maken en heerlijk om te eten.

Ik wilde het als hoofdgerecht maken en vond alleen tomaat wat weinig. Daarom dacht ik er aan om er kaas overheen te doen. Maar ja, dat wordt natuurlijk lastig omdat je een tarte tatin bakt met de bodem naar boven. Dus ik heb hem eerst gewoon gebakken en daarna omgedraaid, kaas erover en kort terug in de oven op gril stand om de kaas te laten smelten. En eerlijk gezegd was dat een goed idee. We hebben er van genoten.

De kaas kun je natuurlijk zelf kiezen welke je lekker vind. We waren in Frankrijk toen ik deze maakte en dan hebben we altijd een blauwe kaas (fumee d’amber) en Comté in huis.

De Italianen hebben al laten zien dat tomaat, basilicum en mozzarella een goede combinatie is. Dus ook in dit gerecht gebruik ik basilicum als garnering. Het maakt het plaatje compleet.

Ik heb wel eerder een tarte tatin proberen te maken, maar het ging mis bij het omdraaien. En eerlijk gezegd weet ik nog niet waarom, maar deze keer ging dat juist perfect. Er bleef 1 tomaatje zitten en er liep geen vocht langs de zijkant. Ik denk gewoon veel oefenen.

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Iets lastig klok 40 minuten zonder de tijd om de kip te roken.

Wat heb je nodig

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 gr snoeptomaatjes
  • 40 gr kristalsuiker
  • 3 el rode balsamico
  • 25 gr roomboter
  • basilicum blaadjes voor garnering
  • 200 gr van 4 soorten kaas

Hoe maak je het

Je begint met het snijden van de tomaatjes. Tegenwoordig kun je volop kleine snoeptomaatjes krijgen. Deze hoef je alleen maar te halveren. Verwarm ondertussen de oven al voor. Ik heb de heteluchtoven stand gebruikt en hij stond op 200 graden Celcius.

Doe de kristalsuiker, balsamico azijn en roomboter in een steelpannetje en laat het smelten. Als het goed warm is, zie je dat het wat stroperig gaat worden. Nu kun je de tomaten even toevoegen, zodat ze helemaal onder de stroop komen te zitten.

Neem een bakvorm en giet daar dit mengsel in. Om de taart straks er mooi uit te laten zien kun je de tomaten het best allemaal hetzelfde leggen. Daar overheen gaat de bladerdeeg. Waarschijnlijk is deze groter dan je bakvorm en moet je er wat afsnijden. Duw de randjes wat naar binnen toe. Dit vormt straks de taart rand. Ik heb het niet te stevig aangeduwd.

Nu mag hij zo’n 20 tot 25 minuten in de oven. Hou het wel even in de gaten, zodat de bladerdeeg niet te bruin wordt. Ondertussen snij je de kaas in blokjes. Tenminste ik had grote stukken kaas. Als je geraspte kaas gebruikt, is dit natuurlijk niet nodig.

De afgebakken taart laat je even iets afkoelen, anders brand je je vingers. Met behulp van een schaal of groot bord kun je de taart omdraaien. Deze leg je weer terug in de bakvorm en verdeel je de kaas erover. Nu nog even terug in de oven met bovenwarmte totdat de kaas gesmolten is.

Voor het serveren leg je er nog wat basilicum blaadjes op. Dan ziet deze tomaten tarte tatin er feestelijk uit. En het is ook echt een feestje. Eet smakelijk.

Geef een reactie