Risotto vegetarisch

Risotto was lang een gerecht dat me heel lastig leek om te maken. Maar eigenlijk valt dat best mee.

Regelmatig maken we nu risotto en na de eerste aanloopproblemen door het onbekende, gaat het nu allemaal naar wens en smaakt de risotto gewoon goed.

Op zich is het een gerecht waar je alles in kwijt kan wat je maar wilt. Je moet wel beginnen met een uitje, het bakken van de rijst en een flinke scheut wijn. Hoewel dat laatste mogelijk niet in de traditionele risotto recepten staat, is dat wel lekker.

En daarna rustig aan de bouillon toevoegen zodat de rijst die kan opnemen.

Maar wat je er daarna bij doet, is eigenlijk aan jou en wat je mogelijk in je koelkast hebt liggen. Deze keer een vegetarische variant met sugersnaps, paksoi, champignons en feta. Natuurlijk met op het laatst nog wat parmezaanse kaas eroverheen.

Risotto

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 2   koksmuts eenvoudig  klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 200 gr risotto
  • 150 gr sugarnaps
  • 300 gr champignons
  • 1 paksoi
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 ui
  • 200 gr Feta
  • flinke scheut droge witte wijn
  • wat parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie

Hoe maak je het

Je begint met het snipperen van de ui. Je doet wat olie in de pan en zodra deze warm is, doe je de ui erbij. Zet het vuur niet te hoog. De ui moet zachtjes gaar worden.

Zet ondertussen de bouillon aan. Deze keer heb ik ongeveer 500 ml gebruikt. Ik kijk altijd hoe het gaat en als blijkt dat ik meer nodig heb, dan kook ik wat water in de waterkoker en maak iets meer bouillon. In dit geval gebruikte ik een groentebouillon blokje.

Als de ui een paar minuten heeft staan garen, voeg je de rijst toe. Dit laat je enkele minuten meebakken. Totdat de rijst wat begint te glimmen. Dit is wel een belangrijk moment. Doe je het te kort, neemt het de bouillon daarna lastiger op. Dus liever iets langer, maar laat de rijst niet bruin worden.

Nu mag als eerste de wijn erbij. Een flinke scheut tot een half glas. En laat de rijst dit allemaal opnemen.

Daarna begin je met de bouillon toevoegen. Elke keer een beetje. Het vuur moet nog steeds niet te hoog staan. Als je het tegen de kook aan houdt, gaat het prima.

Doordat je tussen het toevoegen van het bouillon tijd hebt, kun je nu de sugersnaps schoonmaken, de paksoi en de champignons snijden.

Omdat we nogal een grote paksoi hadden, heb ik alleen het witte gedeelte gebruikt. De bladeren gebruik ik een andere keer wel in een salade of zo.

Af en toe proef je de rijst. Als er nog net een hard puntje in zit, kun je de sugernaps toevoegen omdat die nog wel even tijd hebben om gaar te worden. Bij de volgende toevoeging van de bouillon doe je de champignons erbij en de keer daarna de paksoi.

Nogmaals proeven en als jij de risotto gaar genoeg vind, voeg je de feta toe. Na deze even mee te laten koken, ben je klaar om te serveren.

Voeg nog wat parmezaanse kaas toe als je het gerecht hebt opgeschept. Eet smakelijk.

Geef een reactie