Rijstsalade met mango en gerookte kip

Als je in de zomermaanden geen zin hebt in een warme maaltijd, is deze rijstsalade een goed alternatief. En met de mango en pinda’s lijkt het of je op vakantie bent in een ver oord.

Het gerecht bereiden kost op zich niet al te veel tijd, alleen als je zelf gerookte kip wil maken, duurt dat wat langer. Ik zie dat ik daar nog niet een post over heb gemaakt, dus wie weet volgt dat nog een keer. Het is niet heel lastig, maar het duurt even. Heel rustig de kip laten garen voor een paar uur op ongeveer 100 graden met voldoende rook ontwikkeling, zorgt voor een heerlijke zelf gerookte kip, wat prima past in dit gerecht.

Naast de kip, is rijst een belangrijk onderdeel van dit gerecht. Op dit moment lijkt het wel of we steeds meer van rijst gaan houden. Het is op verschillende manier te gebruiken en omdat het veel vocht in zich op neemt met de smaakstoffen die daarin zijn opgelost, smaakt het elke keer toch weer anders.

rijstsalade

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Eenvoudig klok 25 minuten zonder de tijd om de kip te roken.

Wat heb je nodig

 • 200 gr gerookte kip
 • 150 gr basmati rijst
 • 1 rode paprika
 • halve komkommer
 • 150 gr kleine tomaatjes
 • halve mango
 • 100 gr pinda’s
 • bieslook
 • 2 cm gember
 • 1 tl sambal
 • 30 ml ketjap manis
 • olijfolie

Hoe maak je het

Voor deze rijstsalade is het goed om te beginnen met het koken van de rijst. Doe dit volgens de verpakking.

Schil en rasp de gember. Verhit een klein beetje olie in een pan en bak de pinda’s. Op zich maakt het niet uit of je gezouten of ongezouten pinda’s hebt. In het tweede geval, voeg je later nog wat zout toe. Bij de warme pinda’s gaat de sambal en de gember.  Bak dit zachtjes bakken. Daarna blus je het af met een flinke scheut ketjap manis. Zorg dat je nog ongeveer de helft over hebt. De pinda’s doe je in een apart schaaltje, zodat iemand ze zelf kan toevoegen bij het gerecht. En alles wat er over is, is nog eens lekker bij het drankje later die avond.

Snij de paprika in reepjes. Verwijder wel eerst de zaadlijsten. Dat witte in de paprika is niet zo lekker in deze salade. Snij de komkommer in reepjes.  Snij de tomaten in vieren of door de helft. Afhankelijk van de grootte van de tomaat.  Snij de gerookte kip in reepjes. Ik probeer het zo te snijden dat alles ongeveer een zelfde lengte heeft. Qua smaak is het geen verschil, maar het ziet er net wat mooier uit. Dit kun je allemaal alvast in een schaal bij elkaar doen

De mango snij je in blokjes, hier zijn wat verschillende manieren voor om te doen, die je overal op internet kunt vinden. Doe ook de mango in een apart schaaltje.

De bieslook snij je in kleine stengels. Ik heb ze deze keer wat groter gelaten, maar wel apart geserveerd in een schaaltje.

De rijst ga je nog even aanbakken in een pan met een klein beetje olijfolie. Na een paar minuten voeg je de rest van de ketjap toe, waardoor de rijst een mooie kleur krijgt en de smaken in de rijst trekken.

Nu is het een kwestie van alles wat niet in een klein bakje zit goed door elkaar te mengen en klaar is je rijstsalade. Is het te veel? Geen ramp. De volgende dag is het zeker net zo lekker voor de lunch.

 

Geef een reactie