Rijstsalade met groente en kruidendressing

Met warm weer, houden we er van om salades te eten en deze rijstsalade is een lekkere aanvulling.

We waren enkele dagen in Frankrijk en het was er erg warm. Dan is een frisse salade wel zo lekker. Zeker met allemaal verse groentes en andere ingrediënten de gewoon lekker zijn.

Voor de dressing heb ik verse kruiden gebruikt uit de kruidentuin. Onder andere ging er wat munt in. Daar zijn we niet een hele grote fan van, omdat het nogal snel overheerst. In dit geval ging er niet veel in en dat precies goed.

Voor de rest zou je natuurlijk van alles aan ingrediënten toe kunnen voegen of weg kunnen laten. Het is helemaal aan jezelf. Zolang je er maar iets in doet waar je van geniet. Zoals je in de lijst kunt zien, zijn het allemaal wat kleinere hoeveelheden. Dus ook ideaal om groentes die je over hebt in te verwerken.

Op de foto lijkt het niet zo veel, maar ik kan je verzekeren dat ik er meer dan genoeg aan had.

rijstsalade met kruiden dressing

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts eenvoudig klok 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 200 gr rijst
  • halve mango
  • kwart komkommer
  • 6 cherry tomaatjes
  • 50 gr mais
  • 1 wortel
  • 100 gr champignons
  • 10 tal olijven
  • takje salie
  • takje munt
  • takje oregano
  • peterselie
  • 1 citroen
  • tl mosterd
  • 50 ml olijfolie
  • Peper en zout

Hoe maak je het

Dressing

Voor de dressing zoek je een aantal kruiden uit die je lekker vind. Ik heb oregano, munt, salie en peterselie gebruikt. Gebruik alleen de blaadjes, niet de steeltjes zeker bij de oregano en salie kunnen die nogal hart zijn. Doe dit in een diepe beker. Voeg hier het sap van 1 citroen, een beetje mosterd en olijfolie aan toe en met de staafmixer maak je het helemaal fijn. Proef even en voeg waar nodig nog wat peper en zout toe. Het is een lichte dressing die je tot opdienen kan bewaren in de koelkast.

Rijst en groentes

Nu is het eigenlijk allemaal vrij eenvoudig. Kook de rijst volgens de verpakking. Snij de wortel, mango en komkommer tot mooie dunnen reepjes die allemaal ongeveer even lang zijn. Snij de tomaten in vieren en de olijven in dunnen schijfjes. Als je rijst uit blik hebt, hoef je hier verder niets mee te doen. Snij de champignons in plakjes en bak ze in een koekenpan.

Laat de rijst afkoelen.

Opmaak

Meng een gedeelte van de dressing door de rijst. Doe dit onder in een diepe kom of diep bord. Op deze rijstsalade leg je de overige ingrediënten en zorg je voor een kleurig bordje met allemaal lekkers. Voeg eventueel nog wat dressing toe of serveer dat apart. En natuurlijk is dit erg lekker met een licht gekoelde merlot, Eet smakelijk

 

Geef een reactie