Paella met kip en chorizo

Het was weer heerlijk weer om in de Dutch oven te koken en deze keer een Paella met kip en chorizo naar een recept dat we een keer ontvangen hadden tijdens een wijnproeverij.

Voor paella heb je net als voor risotto speciale rijst. Er zit verschil in de rijst van paella en risotto maar beide rijst soorten nemen goed het vocht op en kun je mee laten koken in het gerecht.

Enige tijd geleden hadden we een wijnproeverij. Waarbij het vooral ging om de combinatie van eten en drinken en hadden we allerlei kleine hapjes waarbij de wijnen goed paste. Na deze proeverij, kregen we een aantal gerechten toegestuurd, waaronder deze paella.

En omdat we meer met de pan willen doen, wilden we het graag uitproberen.  Wat me opvalt is dat je eigenlijk heel snel een soort gevoel krijgt of de temperatuur in de pan niet te hoog wordt. Door de hoogte van de pan boven het vuur aan te passen, kun je de temperatuur in de pan best goed onder controle houden.

Paella met kip

bestekHoofdgerecht persoon 4 koksmuts gemakkelijk klok 60 minuten

Wat heb je nodig

  • 200 gram chorizo
  • 200 gram kippendijen
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 groene paprika
  • 100 ml droge witte wijn
  • 600 ml bouillon
  • 200 gram paella rijst
  • Saffraan
  • 1 citroen
  • Olijf olie

Hoe maak je het

Snipper de ui en de knoflook. Snij de paprika in reepjes. Snij zowel de kippendijen als de chorizo in grove stukken. Je moet nog goed zien dat het vlees is.

Verwarm wat olie in de pan om een hoog vuur en bak de ui aan totdat ze wat glazig worden. Voeg de knoflook toe. Na korte tijd kan de kip en chorizo erbij. Uit de chorizo zal nog wat vet komen. Ik heb dit erbij laten zitten, omdat daar nogal wat smaak in zit.

Voeg nu de paprika toe en laat even bakken. Dan gaat de witte wijn en de rijst erin. Ook dit laat je even staan en dan mag de bouillon erbij. Ik heb niet alle bouillon er in een keer bij gedaan. Ik heb later nog wat toegevoegd omdat de rijst nogal veel op nam. Maar ik wilde niet dat het gerecht te vochtig was.

Laat het even goed koken. Zo’n 10 minuten. Voeg dan de saffraan toe voor de mooie gele kleur en natuurlijk de aparte smaak. Dan¬†temper je het vuur en laat je het voor een minuut of 10 nog zacht sudderen. Controleer of de rijst goed gaar is.

Als alles klaar is, doe je er de paella in een wat diep bord en kun je er de citroen in partjes bij serveren. En natuurlijk serveer je daar dezelfde wijn bij die je in het gerecht hebt gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *