Oosterse vis in aluminiumfolie

Vaak loop ik op zaterdag door de supermarkt en kijk in de bak met producten die bijna over de datum gaan. Naast dat ik het zonde vind dat zoiets weg gaat, zitten er ook wel leuke ingrediënten in, waarmee je weer wat leuks kan maken. Zoals ook deze keer. Door de verschillende vissoorten, kwam ik op een Oosterse vis in aluminiumfolie

Zo’n bak zet je dan aan het denken en dan komt er soms wel wat leuks uit. Natuurlijk denk je daarbij aan recepten die je al eens gemaakt hebt, een gerecht dat je in een blad hebt gelezen of iets wat je op TV hebt gezien. Dit keer dacht ik aan verschillende soorten vis en schelp en schaaldieren verpakt in aluminium folie.

Dat was toen gemaakt met een oosters tintje en groene groente. Zeekraal en asperge punten leken me ideaal om te gebruiken en de ingrediënten voor een Oosters/Aziatisch tintje heb ik bijna allemaal wel in huis.

Zo gezegd, zo gedaan. En ik was zo tevreden met het resultaat, dat ik het graag met jullie deel.

Oosterse vis in aluminiumfolie

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Eenvoudig klok 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 100 gr zeebaars
  • 150 gr zalm
  • 4 grote garnalen
  • 12 mosselen
  • 100 gr zeekraal
  • 100 gr groene asperge punten
  • 1 stuk citroengras
  • 1 knoflookteentje
  • Stukje gember
  • 1 rode peper
  • paar takjes oregano en peterselie
  • 1 tl vissaus
  • 2 tl soy saus
  • 2 el olijfolie
  • 100 gram rijst
  • 1 ei

Hoe maak je het

De dressing

Ik heb een vijzel gebruikt om alles mooi fijn te krijgen. Doordat je het fijn drukt, heb ik het idee dat je er meer oliën uit krijgt, dan dat je het in een blender of zo doet. Maar dat is misschien een gevoel.

De citroengras sla je eerst even flink op je aanrecht of je slaat erop met je mes. Dan hak je hem in stukken. Knoflook pel je en snij je in schijfjes. De gember schil je en snij je in plakjes. De peper ontdoe je van zaadlijsten en snij je in stukjes. Als je het heter wil, kun je deze erin laten. Maar voor ons was het precies goed.  Bij de oregano en peterselie verwijder je de harde steeltjes. Dat allemaal ga je even goed vijzelen. Daaraan voeg je de vissaus, soy saus en olijfolie toe.

En de rest

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Omdat ik allemaal kant en klare vis had gekocht, was het eenvoudig om het verder voor te bereidgen. Van de garnalen moesten alleen de schil eraf. De baars he ik licht ingesneden. Ik begreep dat dan de kruiden meer kans hebben om in de vis te trekken.

In een ondiepe shaal had ik een stuk aluminium folie gelegd. Daarop verdeel ik de vis, mosselen en garnalen. Daar bovenop komen de zeekraal en asperges. En tot slot voeg je met een lepeltje de dressing toe. Zoveel mogelijk gelijk verdeeld.

Het ei klop je los en daarmee smeer je de randen van de aluminium folie in. Daarboven op gaat een tweede, net zo’n grote vel, aluminium folie. Omdat je de randen hebt ingesmeerd met ei, blijven ze beter op elkaar plakken en blijven alle smaken in het pakketje. Wel heel goed dichtvouwen.

Dan kan het voor 15 minuten de oven in. Ondertussen moet je niet vergeten de rijst te koken.

Het openmaken van dit Oosterse vis pakketje is nog het leukste. De geuren die dan vrij komen. Heerlijk gewoon. Op de foto is nog goed te zien, hoeveel damp en geur er vrijkomt. En natuurlijk was het ook geen straf om het daarna allemaal op te eten. We hebben er volop van genoten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *