Vorige week hadden ze in het restaurant op mijn werk notenballetjes met pindasaus. Dat zette me aan het denken met dit als gevolg.
Zo af en toe eten we wel eens vegetarisch en deze notenballetjes leken me goed idee. Ik had het idee dat spinazie hier wel goed bij zou passen. Hoewel dit de eerste keer is dat ik dit gerecht zo maak, vind ik het goed genoeg om het hier neer te zetten. Soms maak ik wel eens iets, waar ik nog niet helemaal tevreden over ben en dan gaat het terug naar de tekentafel om opnieuw te kijken wat er af of bij moet. Deze keer dus niet.
Ik heb een zakje gemengde noten gebruikt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor 1 soort noten als je dat lekkerder vind.
Hoofdgerecht 4 Iets lastig 45 minuten
Wat heb je nodig
- 180 gr gemengde noten
- 200 gr spinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 beschuiten
- 2 eieren
- 150 gr Parmezaanse kaas
- 1 rode peper
- halve rode paprika
- 1 el bloem
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml melk
- 500 gr spaghetti
- peper en zout
- bakpapier
Hoe maak je het
Snij de helft van de ui en de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur met een beetje olie en fruit hier eerst even de uien in aan. Voeg na 1 minuut de knoflook toe. Nog een minuut later voeg je de spinazie toe. Roer dit regelmatig om en laat de spinazie slinken. Na ongeveer 5 minuten is dit klaar.
Doe de spinazie in een bolzeef en vang het vocht op in een bakje. Dit wordt later gebruikt in de saus. Hak het hierna grof en probeer daarna nog meer vocht uit de spinazie te drukken. Je kunt hier een lepel voor gebruiken.
Hak de noten fijn in een keuken machine. Snij de paprika fijn. Vergeet niet het wit te verwijderen. Halveer de peper en verwijder de zaadjes. Snij in hele fijne ringen. Doe de gehakte noten, peper, paprika, spinazie in een kom. Voeg de twee eieren toe en de verkruimelde beschuiten. Voor de kaas had ik deze keer snippers en die heb ik zo gelaten. Je kunt ook geraspte kaas toevoegen. Eventueel naar smaak nog wat peper en zout toevoegen.
Meng dit alles goed en er moet nu een mooie stevig mengsel ontstaan waar je bolletjes van kan maken. Is het te nat, voeg dan nog een beschuit toe. Leg de bolletjes op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier. De oven verwarm je voor op 200 graden celcius en daarna kunnen de notenballetjes in ongeveer 10 minuten gaar gemaakt worden.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de beschrijving op het pak. Je kunt natuurlijk ook zelf pasta maken.
De saus maak ik op basis van een roux. Doe wat olie in een steelpan met dikke bodem en fruit hierin de rest van de uien aan. Voeg de bloem toe en laat dit gaar worden. Voeg dan het spinazie vocht toe en daarna de melk. Voeg het bouillonblokje toe. Nadat dit is opgelost, kun je de saus fijn maken met de staafmixer. Om de saus wat groener te maken, kun je een klein beetje natuurlijke kleurstof toevoegen.
Verdeel de spaghetti over de borden. Verdeel hierover de notenballetjes en giet er wat saus over. Serveer dit met een eenvoudige groene salade. Eet smakelijk.